Det er ikke kun i Nordjylland, at nordmændene er begyndt at stor-forsyne sig med smør på grund af den norske smør-mangel. Også Oslo-båden har fået den norske smør-galskab at mærke.

DFDS Seaways sælger ellers normalt ikke smør i deres butikker på Oslo-båden, men efter at have hørt om smørmanglen i Norge, så besluttede rederiet at få fat i en sending smør til de norske kunder. - Vi fik med en lynindsats etableret salg af smør om bord, fortæller komunikationschef Gert Jakobsen til bt.dk.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:


Rederiet fik onsdag fat i ét ton Lurpak, hvor af 300 pakker blev kørt om bord på gårsdagens afgang fra København. Smørret blev sat til salg til en pris a 55 kroner for tre pakker. Og det blev en succes. - Vi solgte 300 pakker på tre timer. Og der var nogle, der købte meget store mængder, fortæller Gert Jakobsen, der i lighed med de nordjyske købmænd kan berette om nordmænd, der købte 30 pakker smør hver. - Der er en mægtig interesse. Der er ingen tvivl om, at vi dækker et stort behov, siger Gert Jakobsen, der kan berolige nye rejsende med, at DFDS har rigeligt med smør til de næste afgange. Den norske smørmangel er opstået gradvis over de seneste måneder, da nordmændenes smørforbrug er steget voldsomt. Forbruget er steget 27 procent i forhold til, hvad det norske stormejeri Tine havde forventet. Samtidig er norske landmænd underlagt strenge kvoter, der begrænser, hvor meget mælk de må producerer. Overskrider de kvoterne, bliver de trukket i tilskud. Det har ført til, at landmændene ikke satte deres produktion op, selv om behovet for fløde i noget tid ikke har kunnet følge med smørproduktionen. Dertil kommer, at Norge i årevis har oparbejdet en kæmpe toldbarriere for at forhindre import af udenlandske fødevarer. Det har gjort, at nordmændene modsat Danmark, der blandt andet får smør fra New Zealand og Tyskland, stort set ikke importerer udenlandsk smør. Toldbarrieren, der normalt er på mere end 25 norske kroner per kg smør, har nordmændene på grund af krisen valgt at sætte ned til 4 kr per kg frem til nytår.

LÆS OGSÅ:

Men det ændrer ikke på interessen hos de danske mejerier. De er ikke interesserede i at handle med nordmændene for en kort periode, har de fortalt til bt.dk.

For der er flødemangel i hele Norden, og det betyder, at de danske mejerier kun lige har smør og fløde nok til at dække eget behov samt behovet hos de allerede eksisterende udenlandkse kunder som Sverige og Finland.