Skjuler sagnomspunden nazi-skat sig i jysk landsby?

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Campingplads forventer stigende besøgstal efter historien om tysk krigsskat

En tidligere tysk soldats historie om en hemmelig nazi-krigsskat skaber i disse dage stor opmærksomhed i Nordjylland og ikke mindst på den campingplads, hvor den nu 90-årige Wilhelm Kraft har indlogeret sig i en hytte og bor den kommende måned.

- Selvfølgelig er det noget, der bliver snakket meget om, men det er jo sindige nordjyder, der bor heroppe, så det er ikke noget, man sådan lige hopper på, for tænk, hvis man bliver til grin. Så man tager det sådan lidt stille. I hvert fald udadtil.

Det fortæller Laila Jensen, som ejer Asaa Camping sammen med sin mand Frank.

Hun henviser til den historie, som tyske Wilhelm Kraft fortæller. Han hævder, at han som tysk soldat i 1944 var med til at grave et kæmpe hul, hvor en kostbar krigsskat angiveligt i al hemmelighed blev begravet.

Nu er han vendt tilbage til Danmark for at fortælle sin historie og for at lette sin samvittighed.

For tyskerens historie kan være nøglen til én af det nazistiske Tysklands bedst bevarede hemmeligheder: Måske er det de flere ton guld og rav, som udsmykkede et rum i Katharina Paladset ved Sankt Petersborg i Rusland, indtil nazisterne plyndrede det under krigen, der ligger gemt i den nordjyske sand og ler.

Wilhelm Kraft og hans soldaterkammerater blev tvunget til at grave hullet, og da de var færdige kom stærkt bevogtede togvogne med hemmeligt gods, som blev begravet i sandet. 

Nu vil den gamle tysker udpege stedet, hvor skatten ligger, og han håber, at nogen vil hjælpe ham med at få den op.

Wilhelm Krafts besøg i den lille by Asaa er blevet beskrevet i både Nordjyske, BT og TV2Nord, og det er noget, de kan mærke på campingpladsen.

- Jeg har lige været inde og se på min statistik, og den er gået lidt op siden. Al omtale er jo godt, griner Laila Jensen.

- Der var fin efterspørgsel i går, men det kan jo også være fordi, de lovede godt vejr i pinsen i går, siger hun og understreger, at der stadig er ledige pladser i pinsen.

- Det er ikke sådan, vi er blevet bombarderet i dag, men vi forventer da, at vi bliver invaderet af guldgravere, griner hun og tilføjer:

- Det kan da være, vi skal lave et stunt med at udlevere metaldetektorer og spader til folk og reklamere: 'Kom og campere og få en skov og vær med til at grave en skat op'.

Mange af de lokale kender udmærket til rygterne om den tyske krigsskat, men der er ikke mange, der tror på, at de er rigtige.

- Men jeg undrer mig da over, at han kommer helt dernede fra og fortæller den samme historie, siger Laila Jensen.

- I Wilhelms hoved, så ligger den skat her. Det gør den, men hvor den er, det kan han ikke huske.

Laila Jensen og hendes mand Frank hjælper den gamle soldat, som godt de kan.

- Han bor i én af vores hytter og passer sig selv, men han kan ikke selv gå ned på stranden. Det er for langt for ham. Han er meget afhængig af, at vi handler ind for ham og hjælper ham.

Campingpladsens ejere har ikke selv været nede og grave - endnu:

- Men jeg har tænkt mig, at vi skal ned og kigge og se, om stranden er totalt gravet op.