Lars Larsen har lagt sit liv om, så han får mere motion og spiser sundt

Trods sin milliardformue har dynekongen Lars Larsen måttet bøje sig for den samme sygdom, som tusindvis af andre danskere rammes af: Diabetes.

Siden han fik konstateret sygdommen, har Jysk-ejeren lagt sit liv markant om. Han træner flittigt i sine egne fitness-maskiner i pragtvillaen i Sejs ved Silkeborg og er begyndt at spise mere sundt.

- Jeg har lagt min kost om til mere frugt og grønt, og sammen med motionen har det virket godt. Ved siden af at spille golf træner jeg flere gange om ugen på motionscykel, romaskine, og hvad ved jeg. I begyndelsen betød det et vægttab på godt 15 kg, men det har stabiliseret sig på omkring 10 kg mindre end før. De siger, at det er vigtigt at komme ned i vægt, siger Lars Larsen til BT.

Den i dag 64-årige Lars Larsen fik konstateret type 2-diabetes for en halv snes år siden og gik straks i gang med hård fysisk træning for at komme i bedre form. Det gav hurtigt så gode resultater, at han kunne droppe de piller, som lægen havde ordineret.

- Jeg træner derhjemme, for så tager det knap så lang tid, som hvis jeg skulle ind til et fitnesscenter. Det er mere praktisk, siger han.

Naboen stillede diagnosen

- Det er jo en livsstilssygdom. Jeg har simpelthen været for ’god’ ved mig selv med alle mulige søde sager og den slags. Det må man jo så holde lidt igen med. Sundere kost og mere motion – hokus pokus, det er sådan set de to vigtigste ting i stedet for at gøre det mere indviklet, end det er. Jeg får også en smule insulin hver morgen. Det klarer jeg selv. Det er bare for at få sukkerindholdet til at blive stabiliseret på et bestemt niveau, fortæller Dyne-Larsen.

Han har ikke tidligere ladet sig interviewe om sygdommen, men fortalte for nogle år siden om sin sukkersyge i en oplysningskampagne for Diabetesforeningen. Her afslørede han blandt andet, at det var hans nabokone, der opdagede hans diabetes, efter at han i et stykke tid havde været meget tørstig. Under en golfrunde kunne Larsen eksempelvis drikke to-tre liter væske.

Straks i behandling

Nabokonen var selv diabetiker, og da hun hørte om Lars Larsens unaturlige tørst, hentede hun straks sin blodsukkermåler. Den var ifølge dynekongen ved at eksplodere med værdier helt oppe i 24-25, hvor den helst skal ligge under 10. Da nabokonens måling næste dag også viste en alt for høj værdi, besluttede Larsen sig for at tage til lægen.

Da lægen havde konstateret, at Lars Larsen havde diabetes type 2, blev den dengang 53-årige mangemilliardær omgående sendt på apoteket for at hente nogle piller, så han kunne komme i behandling med det samme.

- Det gjorde mig da en smule forskrækket, at lægen tog det så alvorligt, som han gjorde, og at det hastede så meget med at få medicin, at det ikke kunne vente til næste dag i apotekernes almindelige åbningstid.

Lars Larsen er ikke i tvivl om, at hans diabetes er en følge af hans livsstil:

- Den havde nok været lidt for sød og lidt for fed. Det er sådan et luksusliv, som man ikke tænker over i det daglige. Der røg jo tit en pose Matadormix og så videre til tv om aftenen. Der var nok også lidt for gode sager i maden, så det er jeg helt sikker på er årsagen – et for godt liv.

Med stor hjælp fra sin kone Kris har han vænnet sig til kaffe uden sukker, sukkerfri slik og sund mad på middagsbordet.

- Min kone var dygtig til at få fjernet en masse af de søde sager i maden. Hun fik puttet en masse grønt ind, selv om jeg aldrig har været den store kanin. Jeg har ikke spist alt for mange grøntsager tidligere, men det begyndte nu at komme ind i maden, og det blev til skummetmælk i stedet for letmælk. Jeg prøvede at gøre, som jeg havde fået at vide af min læge, og det virkede.

Omkring 250.000 danskere lider af diabetes, og man regner med, at mere end 100.000 lider af sygdommen uden at vide det. Hvert år får yderligere 20.000 danskere sygdommen.

Fast lægetjek

Som en offentlig person har Lars Larsen ikke noget imod at blive brugt som en slags reklamesøjle i den gode sags tjeneste for at få endnu flere til at blive opmærksomme på, at de måske har diabetes.

- Min egen erfaring er, at man især skal holde øje med, om man er unaturligt tørstig og tør i munden. Det kan være to tydelige tegn, som jo også fik mig til at sige: hallo – det passer lige på mig. Så få det nu undersøgt – det er jo ikke noget, der gør ondt. Det er et lille prik i fingeren, og så kan lægen se det. Så jeg vil anbefale alle, at de får det undersøgt, når nu så stor en del af befolkningen menes at have diabetes uden at vide det, understreger Lars Larsen over for BT.

Den 64-årige dynekonge går fast til lægetjek en gang om året.