Danske svinekoteletter og svinemørbrad er ikke længere at finde i en række svenske supermarkeder. Svenskerne er utilfredse med dyrevelfærden og frygter MRSA-bakterien.

Fund af den farlige resistente bakterie MRSA og utilfredshed med dansk dyrevelfærd får nu flere svenske dagligvarebutikker til at fjerne dansk svinekød fra kølediskene. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

»Det var ikke egentlig ikke noget svært valg,« forklarer Hanna Hedin, der er butikschef i dagligvarebutikken ICA i den skånske by Hammenhög.

»Der er egentlig ingen grund til at importere dansk svinekød. De har ikke samme gode dyrevelfærd, som vi har her,« uddyber hun over for Aftonbladet.

De svenske forbrugere er stærkt kritiske over for de forhold, som mange danske svin bliver opdrættet under. Utilfredsheden gælder blandt andet de trange båse, halekuperinger, fikseringer og fodring med genmodificeret foder.

Samtidig vækker det bekymring, at fire danskere er døde af MRSA, som er en antibiotikaresistent stafylokokbakterie, og som kan overføres fra svin til mennesker. Forskning kan dog ikke bekræfte, at den frygtede bakterie kan overføres til mennesker ved at spise svinekød, det forudsætter kontakt med en smittet gris.

Men selv om der ikke er frygt for, at MRSA kan smitte via kødindtag, så har også mindst en COOP-butik i Sverige fjernet det danske svinekød fra sit sortiment.

»Vi havde tidligere haft det oppe til diskussion i ledelsesgruppen og med de kødansvarlige, og siden har vi fået henvendelser fra vores kunder. I fredags besluttede vi så at fjerne kødet,« siger Marie Karlsson, der er butikschef i COOP Sundby Park i Sundbyberg,

Her har kunderne taget godt imod beslutningen, og det samme gælder i Hammenhög, fortæller Hanna Hedin.

»Det er kun blevet modtaget positivt, mange kommer og lykønsker og siger, at det er en god beslutning,« fortæller hun til Aftonbladet.