Fremover får 17-årige lov til at tage kørekort og sætte sig bag rattet i en bil, hvis der sidder en erfaren bilist med på passagersædet. Folketinget har tirsdag vedtaget loven, der gælder som en treårig forsøgsordning.

På BTs Facebook-side er nyheden om kørekort til 17-årige blevet ivrigt delt og kommenteret, og flere har stillet spørgsmål til reglerne. BT har derfor kigget nærmere på loven.

Hvornår må den 17-årige tage kørekort?

De unge må starte køreuddannelsen tre måneder før, de fylder 17 år. De skal altså minimum være 16 år og 9 måneder, når de starter med tage kørekort. Det svarer til de regler, der er i dag, hvor man også har mulighed for at påbegynde køreuddannelsen tre måneder før, man fylder 18 år.

Den nye lov omhandler kørekort til motorkøretøj i kategori B, altså en helt almindelig bil, og kravene til køreuddannelsen er de samme som hidtil.

Er ledsageren ansvarlig for kørslen?

Nej, det er føreren af bilen, der har ansvaret for kørslen og som skal leve op til færdselslovens regler.

Hvem må være ledsager i bilen?

Voksne over 30 år, som har haft kørekort i minimum 10 år. Kørekortet må i den 10-årige periode ikke have været betinget eller ubetinget frakendt.

Ledsageren skal være i stand til at overtage kørslen, hvis det skulle blive nødvendigt. Der gælder altså samme regler for ledsageren som for bilens fører om indtag af alkohol eller stoffer.

Det betyder også, at 17-årige ikke må bruges som chauffører for fulde voksne.

Skal ledsageren godkendes?

Ledsageren skal hverken registreres eller godkendes. Men politiet skal i forbindelse med kontrol kunne fastslå, om ledsageren lever op til de fastsatte krav.

Hvornår træder loven i kraft?

Det vides endnu ikke, hvornår den treårige forsøgsordning med kørekort til 17-årige træder i kraft. Loven blev vedtaget tirsdag.

Kilde: Lovforslaget fremsat af bygge- og transportministeren Hans Christian Schmidt.