En, to, tre, fire, fem, seks, syv.

Med ganske få sekunders mellemrum lettede syv danske F16-jagere med et drøn én efter én klokken 10.40 fra startbanens asfalt på Flyvestation Skrydstrup ved Vojens.

De danske F-16-fly gik på vingerne blot en god time efter, at et massivt flertal i Folketinget torsdag morgen godkendte det danske bidrag til den internationale koalition, der sættes ind for at eliminere den kyniske og ondskabsfulde terrororganisation Islamisk Stat, IS, der gennem længere tid har været på fremmarch i Irak og dele af Syrien.

Flertallet i Folketinget består af samtlige partier undtagen Enhedslisten og Uffe Elbæk (Alternativet). Det politiske mandat, der er givet, er en mission med syv danske F16-fly i luftrummet over Irak, og der er lagt op til en mission, der kan strække sig om nødvendigt i op til et år.

Chefen for missionen er major og bærer flyvernavnet BAN. Af sikkerhedsmæssige hensyn anvender de involverede i missionen ikke deres civile navne. Få minutter efter, at de syv F16-fly var lettet fra Flyvestation Skrydstrup torsdag formiddag, talte BT med BAN. Han siger:

- Indtil videre ved vi ikke så meget om, hvad vores konkrete rolle bliver i den her mission. Vi ved, at vi skal ned og operere over Irak, men vi ved endnu ikke præcis, hvilke opgaver, vi får. Det kan være alt fra rekognoscering til i den anden ende af skalaen at bombe. Vi ved det ikke endnu, siger han.

123

Men selv om der endnu ikke er meldt noget konkret ud om de danske F16-jageres mission, så er det en velforberedt dansk enhed, der nu tager afsted, forsikrer majoren:

- Det er klart, at når vi får at vide, vi skal indrette os efter en mission i Irak. så gør vi det. Og det vi først og fremmest har indrettet træningen efter, er at ændre flyvemønstret, så den passer til missionen. Det er dét, vi har fokuseret på i vores forberedelse, siger chefen videre.

BAN ønsker ikke at oplyse, om han selv skal tage del i de direkte operationelle handlinger i Irak.

- Nu har vi sendt de her syv fly afsted, og de lander i første omgang på en allieret base et sted sydpå i Europa. Der vil der være mekanikere, der tager imod dem på jorden, og derefter vil der formentlig gå en enkelt dag eller to, hvorefter de flyver til bestemmelsesstedet i nærområdet af, hvor de skal operere, siger majoren.

Og basen i nærområdet vil være Kuwait, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S):

- Flyene vil sætte kurs mod Kuwait, som er det sted, hvor danskerne skal operere fra i de missioner, som skal udføres for at beskytte civilbefolkningen i Irak mod Isil (Islamisk Stat, red.) og for at beskytte Danmark og andre potentielle mål, siger forsvarsministeren.

Afstemningen om det danske bidrag med syv F16-kampfly til den internationale koalition blev onsdag aften i første omgang udskudt i et halvt døgn, fordi de borgerlige partier krævede en afklaring om, hvordan det danske retsvæsen skal forholde sig til danskere, der drager i krig på IS’ side i Irak og Syrien.

Efter langvarige forhandlinger i blandt andet Folketingets Forsvarsudvalg blev der dog ikke ændret i aftaleteksten fra onsdag.

Det danske bidrag med de syv F16-jagere er et enormt setup, som kræver minutiøs forberedelse. Ikke bare på flyene, men også med alt det, der skal fungere som backup og støttefunktioner.

- Der er et kæmpe logistisk arbejde bagved. Vi taler om våbengenstande, computersystemer, reservedele, kommunikationsmidler, mobiltelefoner osv. Jeg forventer, det samlet er over 100 tons grej, når våbnene regnes med, siger BAN.

Mandskabsmæssigt kræver missionen 140 mand afsted fra Danmark.