Formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF) fortæller, at der har været flere henvendelser fra personer, der har undret sig over forholdene i DONG

Da bestyrelsen for energigiganten DONG besluttede at kigge den administrerende direktør, Anders Eldrup, ekstra efter i kortene var det på baggrund af et anonymt tip til bestyrelsesformand Fritz Schur.

Anders Eldrup blev fyret, en underdirektør fritstillet og en større advokatundersøgelse af forholdene i virksomheden er nu gået i gang.

Nu afslører formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), at der ikke kun er tale om en enkelt henvendelse.- Nu er der gået hul på bylden og betændelsen vælter ud. Der har formodentlig været mindst tre whistleblowers. Vi har nu også fået en henvendelse fra en med navns nævnelse, men som ikke ønsker sit navn i medierne, siger Peder Larsen.

Han er formand for statsrevisorerne, der begyndte at granske DONGs regnskaber efter flere anonyme henvendelser om frås i virksomheden.

- Vi bad d. 18. januar Rigsrevisionen tage initiativ til en undersøgelse i DONG, og det gjorde de i slutningen af januar. Nu er der kommet mere frem i mellemtiden, siger Peder Larsen.

Men burde I ikke have opdaget det noget før?

- Anders Eldrup er et utroligt dygtigt menneske. Men selv de dygtigste kan komme til at tro for meget på egne evner og glemme, at der er noget, der skal foreligges bestyrelsen, siger Peder Larsen.


Han skelner mellem det ansvar, han har sammen med de øvrige statsrevisorer for at skatteydernes penge bruges korrekt, og så det ansvar DONGs bestyrelse har i forhold til at opdage uregelmæssigheder.

- Sådan som jeg har forstået det, så skulle bestyrelsen godkende regnskabet på et bestyrelsesmøde i fredags. Og det gjorde de. Ved siden af det har bestyrelsen åbenbart fremsat ønske om fremskaffelse af yderligere materiale, og har derfor bedt advokater gennemgå materialet i løbet af weekenden. Det var de nye oplysninger, der fik bestyrelsen til at fyre den administrerende direktør om mandagen.

Er det første gang, statsrevisorerne har fået henvendelser om unøjagtigheder i Dong?

- Ja. Men der kan selvfølgelig have været uformelle kontakter, og nu må vi først og fremmest se, hvad der er hold i, siger Peder Larsen