Kalenderen har knap svinget sig hen på oktober. Men alligevel er de første butikker herhjemme så småt begyndt at hive julesortimentet ud på hylderne. Netto er et af de danske supermarkeder, som allerede er begyndt at sælge julemænd, julens brune kager og andre julegodter. Og det er der en god grund til.

’Julen begynder tidligere og tidligere hvert år i butikkerne’. Den sætning kender vi næsten alle sammen. For år efter år føles det som om, julen kommer snigende nærmest allerede før, klip-klapperne er sat væk.

Læs også: Se billederne: Jul 'i gamle dage' i København

Men spørger man Dansk Supermarked, der blandt andre ejer Netto, Bilka og Føtex, så er førstnævnte supermarked faktisk begyndt julen samme uge de sidste mange år. Og det er der en ganske god grund til.

»Vores erfaring siger, at der allerede i uge 41 er god efterspørgsel på julevarer som juleslik og – kager. Og det kan vi også se på salget. Så vi har gennem de sidste mange år begyndt handlen i Netto med netop juleslik og julekager i uge 41«, siger kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked Martin Aamand til BT og uddyber:

»Julehandlen er meget traditionsbunden. Og selvom folk spørger hvert år, om vi ikke starter tidligere, så er det faktisk ikke noget, vi gør«, siger Martin Aamand.

Læs også: Se billederne: Jul i Den Gamle By i Aarhus

Han har også et ganske håndgribeligt bevis på, hvordan julehandlen er påvirket af traditioner. En vare, som mange forbinder med jul, er rødkål. Og det har Dansk Supermarked lavet en graf over, som du kan se her i artiklen.

Martin Aamand forklarer:

»Uge 41 er lige op til efterårsferien, og det kan være en af årsagerne til, at julehandlen for alvor begynder der. Men det er som nævnt kun slik og kager. Resten af julesortimentet, som rødkål og flæskesteg kommer først i butikkerne i de følgende uger. Før køber folk det simpelthen ikke«, siger han.