Foto: Henning Bagger

Du troede lige, du kunne pakke hue og vanter væk - men nej. Det er slut med det lune vejr i denne omgang.

De seneste tre uger har ellers været nærmest lune i forhold til begyndelsen af december. Men nu har kulden fået fat igen, og faktisk har vi set den kolde tendens før. For bare et år siden så vintervejret ud som nu, fortæller Flemming Präem-Larsen fra DMI, der er med til at samle trådene i såkaldte sæsonprognoser, der siger noget om vejret 30 dage frem.

Vi står op til en tænderklaprende kold morgen

- Hvis vi kigger på det, der hedder stratosfæretemperaturen, er det en kraftig opvarmning af stratosfæren, som giver den her ekstreme kulde. Vi havde et lignende billede sidste år, hvor vinteren faktisk var mild, men sidst i januar kom kulden som en hammer med minus 20 grader, og det blev rigtig koldt - og vi ser en tilsvarende opvarmning nu. Det bekræfter altså det kolde signal, siger han.

Isvintre

Normalt ser vi også lavtryk, der kommer fra vest, og lavtrykkene er traditionelt milde og våde, når de kommer fra sydvest, fortæller meteorologen, men situationen er en ganske anden lige nu.

Mindre nedbør

- I øjeblikket er lavtryksbanen forskudt, og lavtrykkene går syd om Danmark, så vi får vind fra nordlige og sydøstlige retninger. Det vil sige, at vinden trækker ind over os fra Rusland, så det er faktisk en sibirisk kulde, der kommer ind over os, så det bliver rigtig koldt. Når vi har haft isvintre, er det også denne her sibiriske kulde, der har spillet ind, siger Flemming Präem-Larsen og fortæller, at vi godt kan forberede os på, at kulden varer mere end en måned endnu.

Vi står op til en tænderklaprende kold morgen

- Det er kun tendenser, men det ser ud til, at vi får i hvert fald en måned med koldt vejr. Det betyder ikke, at der ikke kan komme nogle milde dage, men generelt vil det være koldere end normalt, siger han.

Til gengæld kan vi forvente mindre nedbør end normalt, trøster meteorologen. Dog kan der falde lidt sne, og netop sneen kan virke forstærkende på vinteren. Især hvis den falder sidst i februar.

- Februar ser også ud til at blive koldere end normalt, så det vil ikke overraske mig, hvis vi ender på den forkerte side af nul grader, hvor der normalt er en gennemsnitstemperatur på 1,2 grader i februar. Og det vil være logisk at antage, at kulden fortsætter en eller to uger ind i marts, før det normaliseres, fortæller Flemming Präem-Larsen.

Isvintre

Det betyder dog ikke, at der ikke kommer lune og milde dage, for det er ikke usandsynligt, at de store temperaturspænd fortsætter, så der altså kan være alt fra minus 10-20 grader om natten til 10 plusgrader om dagen.

Usikre prognoser

Flemming Präem-Larsen understreger, at sæsonprognoserne skal tages med et gran salt, jo længere man ser frem i tiden, så det er altså ikke sikkert, at foråret lader vente på sig, selvom det ser sådan ud. Den betragtning deler de hos ConWx, der er et privat vejrkonsulentfirma.

- Sæsonprognoserne er meget usikre, og som jeg ser det, er det alt for tidligt at sige noget om marts. Noget tyder dog på, at det er rigtigt, at kulden varer ved, og at det godt kan blive lidt koldere end normalt her i januar og februar, siger meteorolog fra ConWx Jesper Thiesen

Han fortæller desuden, at engelske og amerikanske prognoser viser noget forskelligt for marts, og at det nærmest er umuligt at sige noget konkret.

Alt i alt ser vinteren 2012-13 dog ud til at blive hård ved de kuldskære.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.