Lyt til artiklen

Novo Nordisk er anklaget for at have bestukket læger i det amerikanske militær til at bruge et medicin mod blødninger. Men medicinen har ikke en dokumenteret virkning

Nu står en af lægerne frem i 21 Søndag på DR 1. Den amerikanske militærlæge Ian Black brugte medicinen til sårede amerikanske soldater, men han fandt ud af, at det ikke virkede. Militærlægen oplevede alvorlige bivirkninger, når han brugte det på amerikanske soldater.

- Jeg oplevede hjerteanfald, slagtilfælde og mærkelige blodpropper i indvoldene, fortæller Ian Black i 21 Søndag på DR 1.

Ifølge DR’s indslag i aftes viste en undersøgelse i 2005, at næsten 10 pct. af de, der blev behandlet med NovoSeven, fik blodpropper. Dermed blev Ian Blacks observationer bekræftet.

Alvorlige bivirkninger

Den påstand bakkes op af Steffen Thirstrup, som er leder af Lægemiddelstyrelsen i Danmark. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der ingen dokumentation for virkningen af medicinen.

- Lægemidlet bliver brugt til patienter, der ikke har gavn af det. De har på bundlinjen kun risiko for blodpropper, siger han til 21 Søndag. Lægemiddelstyrelsen kritiserer Novo Nordisk for at have tjent millioner kroner på medicinen, uden at der er blevet lavet kliniske studier, der viser, om den virker.

- Der er tale om medicin med de alvorligste bivirkninger, nemlig at man kan få blodpropper og dø af det, siger Steffen Thirstrup.

Efter indslaget fortalte Kim Bildsøe Lassen, at Novo Nordisk havde solgt for 1,2 mia. kr off-label, altså til formål, der ikke er godkendt.

Sag mod Novo Nordisk

Da Ian Black opdagede bivirkningerne gik han til myndighederne, og det amerikanske justitsministerium lagde sag an mod Novo Nordisk.

Militærlægen var kronvidne og whistleblower i sagen. Det var altså ham, der fortalte ministeriet om de alvorlige følger af NovoSeven, og om at Novo Nordisk havde bestukket ham og andre læger.

- Jeg blev tilbudt ubegrænsede penge til uddannelse, gode middage på dyre restauranter og firestjernede hotelophold, siger Ian Black.

Men sagen kom aldrig i retten, og i stedet invilligede Novo Nordisk i at betale 25 mio. dollars - ca. 130 mio. kr - i et forlig. Ian Black mener, at det forlig har været en god forretning for Novo Nordisk.

- 25 mio. dollars er mange penge, men sammenlignet med de mange mio., de har tjent, så er det ikke ret meget, siger han til 21 Søndag.