Præst Michael Schwensen fra Tversted Kirke i Nordjylland er blevet påbudt at gå i sorte sko. Men han ville hellere have et par hvide kondisko på.
Præst Michael Schwensen fra Tversted Kirke i Nordjylland er blevet påbudt at gå i sorte sko. Men han ville hellere have et par hvide kondisko på. Foto: Iris/Scanpix/Tversted kirke

Den nordjyske præst Michael Schwensen fra Tversted Kirke i Nordjylland har taget kampen op mod kirkens sorte og højtidelige tøj. Han vil i øjenhøjde med kirkegængerne, og de går i hvide kondisko og  har bare tæer i sandalerne. Men det må han ikke for sin lokale provst.

- Det kan ganske vist lyde morsomt, men der er en dyb alvor i det her. Jeg mener ikke, det er tidssvarende at rende rundt i sorte sko og strømper og sort kjole, siger Michael Schwensen til Kristeligt Dagblad.

Men hans drømme om at bryde ud af de traditionelle præsteklæder, der har været fast inventar i kirken i århundreder, bliver ikke en nem kamp. Hverken den lokale provst eller Præsteforeningen mener nemlig, at hvide kondisko eller sandaler er værdigt for en præst.

- Præsten skal bære præstekjole og sko, som er hans embede værdigt. Man bærer præstekjole for at minde sig selv om, at man er i et andet ærinde end sit eget. Så kan man ikke stå i hvide træsko. Det går ikke. Luther holdt på, at man bar tjenestedragt. Så skal man ikke som sognepræst begynde at drive teologi på sin tjenestedragt, siger Provst i Hjørring Nordre Provsti, Ole Dybro, til Kristeligt Dagblad.

Den pointe er Michael Schwensen dog på ingen måde enig i. Han kalder de sorte sko og strømper for en hellig ko uden betydning.

- Det gælder om ikke at støde menigheden, for de interesserer sig åbenbart mere for sokker og sko, end for hvad der bliver sagt. Præstekjolen og de sorte sko og sokker er en hellig ko, som ikke har nogen som helst symbolsk betydning, der peger i retning af, at vi skal efterfølge Jesus, siger han.

Kirkeministeriet har udsendt et cirkulære om tjenestedragt til folkekirkens præster. Der står intet i cirkulæret om strømper eller fodtøj. Michael Schwensen har i første omgang valgt at følge ordren fra sin provst.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.