Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Nordiske toldforbund og politikere er utilfredse med den »tynde« danske toldindsats over for narkosmugling. Regeringen lover at øge indsatsen, men ikke med flere toldere.

Toldere fra Norge og Sverige ønsker, at den danske regering øger kontrolindsatsen for at få bugt med strømmen af hash og narko fra Danmark. Det norske toldforbund anser den danske grænsekontrol for helt utilstrækkelig, skriver Berlingske.

- Det er klart, at med den stigning i beslaglæggelser, vi ser i Norge, så har vi den klare opfattelse, at det er virkelig tyndt med toldere i Danmark, siger Fredrik Støtvig, forbundsleder i Norsk Tollerforbund.

Også det svenske toldforbund efterlyser handling.

- Vi synes, det er beklageligt, at Danmark ikke har flere toldere. For der kommer jo meget narkotika ind i Danmark, og de fleste beslaglæggelser gør vi ved Øresundsbroen eller i Helsingborg, siger formand Björn Hartvigsson fra Tull-Kust Forbundet.

Mens den danske toldindsats udgør cirka 500 årsværk, har Norge mindst 1.500 årsværk og Sverige 2.900 årsværk. Den markante forskel giver tydeligt udslag i narkofangster. I det første halvår af 2012 beslaglagde danske toldere blandt andet tre kilo kokain og 118 kilo hash, mens de svenske toldere nåede op på 8,5 kilo kokain og 449,5 kilo hash.

- De nordiske toldindsatser kan være svære at sammenligne, men man kan roligt sige, at vores indsats er væsentligt mindre end Sverige og Norges, konstaterer formand for Dansk Told- og Skatteforbund, Jørn Rise.

Det norske Fremskridtsparti vil ikke acceptere narkostrømmen til Norge.

- Det er de danske myndigheders opgave at gøre noget ved dette problem, og jeg går ud fra, at de er deres ansvar bevidst, siger Hans Frode Asmyhr, medlem af Stortingets retsudvalg.

Det norske Høyre ser »betydelige svagheder« i den nordiske indsats og ønsker, at man sammen afsætter flere midler, oplyser næstformand i retsudvalget, André Oktay Dahl.

Imens foreslår det svenske Centerparti oprettelsen af et fælles Øresundspoliti.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil ikke kommentere kritikken, men meddeler, at regeringen vil øge indsatsen i samarbejde med politi og internationale myndigheder, men uden flere toldere.

Andre læser også