Regeringen vil flytte 4000 statslige arbejdspladser og mellem 500 og 1000 uddannelsespladser til 49 byer uden for København.

Her er nogle af reaktionerne på regeringens flytteplaner:

* Meldingen vil være et chok for mange af de berørte, hvor flytningen de facto er det samme som en fyreseddel, skriver Dansk Magsiterforening i en pressemeddelelse:

- Rigtig mange af de berørte medarbejdere har ikke mulighed for at flytte med til en nyt sted, og derfor vil meldingen være chokerende. Det er helt afgørende, at arbejdspladserne i den kommende tid har fokus på, hvordan medarbejderne har det, ligesom vi som fagforening selvfølgelig har en meget væsentlig rolle med at rådgive og vejlede vores medlemmer, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

* Dagens flytteudmeldinger fra regeringen vil føre til et nyt massivt kompetencetab, frygter formanden for de offentligt ansatte i Ingeniørforeningen, IDA, Carsten Eckhart Thomsen:

- Det er en voldsom udmelding, og man spiller hasard med den ekspertise, som er opbygget i de statslige styrelser. Desuden er der en åbenlys risiko for, at vækstmulighederne for det lokale erhvervsliv bliver væsentligt forringede, mener Carsten Eckhart Thomsen.

* Det Centrale Handicapråd skal flytte til Brovst. Det bekymrer formanden for Danske Handicaporganisationer (DH), Thorkild Olesen.

- Jeg frygter, at vigtig viden vil gå tabt, når Det Centrale Handicapråd (DCH) formentlig mister medarbejdere og skal igennem forandringer. Handicaprådet har en vigtig opgave i at samle viden og skabe samarbejde mellem myndigheder, organisationer, erhvervsliv og andre, siger han i en pressemeddelelse.

* Udflytningen af statslige arbejdspladser og uddannelsespladser bidrager til en mere balanceret udvikling i Danmark, mener Landbrug & Fødevarer.

- Fødevareklyngen står i forvejen for en stor del af beskæftigelsen i yderområderne, hvor rigtig mange virksomheder og landmænd for tiden oplever, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

* Faxe Kommune fik ikke statslige arbejdspladser. Det ærgrer borgmester Ole Vive (V).

- Det er ærgerligt. Og selv om man jo håber til det sidste, har vi nok ikke rigtigt turde drømme om, at det ville ske denne gang, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

* I Aarhus er der derimod glæde over, at byen får tilført 306 nye statslige arbejdspladser.

- Som kommune vil vi gøre vores til, at alle hurtigt kan etablere sig og komme på plads, og vi står naturligvis til rådighed for både ledelse og medarbejdere i processen, så de kan få en god start i byen, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

* 69 statslige arbejdspladser og en uddannelsesstation skal rykkes til Nykøbing Falster.

- Vi er en af de få kommuner, der har fået både arbejdspladser og uddannelse i denne omgang. Det synes jeg godt, at vi kan være lidt stolte af, siger borgmester i Guldborgsund John Brædder (Guldborgsundlisten).

* Energitilsynet skal flyttes til Frederiksværk. Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, er bekymret for, om det er muligt at indfri ambitionerne om et nyt og stærkt tilsyn.

- Vi kan kun appellere til, at der gøres et grundigt forarbejde, inden energitilsynet flyttes til Frederiksværk, så der ikke opstår et større kompetencetab end højst nødvendigt, udtaler han i en pressemeddelelse.

/ritzau/