Det er slut. Fuldstændig slut.

Efter flere måneders uvished og spekulationer kunne skuespiller Nikolaj Lie Kaas for første gang offentligt slå fast med syvtommersøm, at han ikke længere skal spille rollen som Carl Mørck, når de sidste Afdeling Q-romaner af krimiforfatter Jussi Adler-Olsen skal filmatiseres.

Det fortalte han ved weekendens uddeling af Robert-prisen.

»Når jeg har indspillet ’Journal 64’, så er det slut,« sagde han til BT om den fjerde film i rækken.

Samarbejdet mellem krimiforfatteren og hovedrolleindehaveren har længe været en varm kartoffel i medierne, hvor Jussi Adler-Olsen ikke har tøvet med at kalde Nikolaj Lie Kaas' præstation for enstrenget og unuanceret samt generel forkert for karakteren Carl Mørk.

Men spørger man Nikolaj Lie Kaas selv, så kan forklaringen meget vel være, at skuespilleren simpelthen ikke ligner forfatteren nok.

»Man skal huske på, at Jussi jo hedder Carl til fornavn, så jeg tror meget, at han spejler sig selv i figuren,« fortalte han til Her og Nu i forbindelse med Robert-prisen.

Jussi Adler-Olsen bærer nemlig i virkeligheden det imponerende og nærmest royale fulde navn Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen.

Om Nikolaj Lie Kaas har Jussi Adler-Olsen til gengæld tidligere fortalt til ugebladet:

»Han er meget enstrenget i sin vurdering af, hvem Carl Mørck er. Det kan man også være, hvis man bare læser det overfladisk. Jeg havde regnet med, at man ville gå ned i karakteren på en anden måde. En nuanceret måde. Han er en fremragende skuespiller, jeg havde bare ventet noget andet. Han kan selvfølgelig ikke gøre for, at han bliver instrueret på den måde. Jeg kan stadig rigtig godt lide ham. Han er en sympatisk skuespiller, der kan spille på mange strenge. Det var nok bare ikke den rigtige rolle for ham.«

I det hele taget har bølgerne længe gået højt i sagen om filmatiseringen af krimikongens bogserie. Allerede inden Nikolaj Lie Kaas' fremtid i Afdeling Q blev det store samtaleemne, har Jussi Adler-Olsen og filmselskabet Zentropa, med Peter Aalbæk i spidsen, skændtes så det bragede.

Og det stod snart klar, at det stormfulde forhold måtte ende, når den oprindelige aftale om fire film løb ud. De seks næste bøger skal i stedet filmatiseres af selskabet Nordisk Film, og det betyder en helt ny start, hvor Jussi Adler-Olsen selv får mere indflydelse og lov til at kigge manuskriptforfatterne over skulderen, så universet kan fortsætte i hans ånd.

Og det betyder, at bl.a. Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, der spiller henholdsvis Carl Mørck og hans assistent Assad, altså bliver skiftet ud.

Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas.
Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Tidligere har Jussi Adler-Olsen været ret kontant i forhold til, om svenske Fares Fares fortsat skal medvirke i filmserien. Det skal han ikke. Forfatteren har nemlig hele tiden været irriteret på hans svenske accent, som ikke passer til karakteren og de hemmeligheder, der afsløres om ham senere i serien.

Til gengæld har den ukronede krimikonge længe været i tvivl om Nikolaj Lie Kaas og hans fortsatte personificering af hovedpersonen Carl Mørck.

»Nordisk Film må snakke med Nikolaj Lie Kaas, men det kan blive alle mulige. Vi har mange dygtige skuespillere i Danmark. Det er fuldstændig åbent, og det er ikke nødvendigvis Nikolaj Lie Kaas, der skal spille rollen igen,« fortalte han BT i juni.

Men nu er det altså sikkert og vist, at den næste film ’Journal 64’, som optaget til foråret og får premiere i 2018, bliver med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i hovedrollerne for sidste gang.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Jussi Adler-Olsen, men forfatteren har travlt med sin næste roman og har valgt ikke at give interview for tiden.