Dryppende vandhane
Dryppende vandhane Foto: Jørgen Jessen

Aarhus Vand frygter ikke hackergruppen Anonymous, der vil angribe vandselskabernes styresystemer i blandt andet Aarhus.

Selv om hackere nu truer os på vandet og spildevandet, er der ingen grund til at hamstre drikkevand i dunke eller finde gummistøvlerne frem af frygt for oversvømmelser i gaderne.

- Hackerne vil kunne drille os, hvis det skulle lykkes dem at komme ind i vores styringssystemer, men det vil næppe være noget, borgere og forbrugere vil mærke noget til, siger Lars Schrøder, direktør for Aarhus Vand.

Vandet er sikkert

Det er Anonymous, det internationale netværk af hackere, der i et åbent brev til danskerne truer med at ramme firmaet Atea A/S, der sælger it-sikkerhed, ved at angribe dets kunder.

Vand og spildevandsselskaber er blandt de af firmaets kunder, hackerne specifikt truer med at gå efter.

- Vi har hørt om truslen, men føler os nu ret trygge. Dels er vores systemer meget sikre, dels vil vi opdage det lynhurtigt, hvis nogen er brudt ind i vores styresystemer og har stoppet pumperne. Og så vil vi hurtigt kunne slå den automatiske styring fra og erstatte den med manuel styring. Kunderne kommer ikke til at mærke noget, siger Lars Schrøder.

I forvejen har Aarhus Vand et nødstyringssystem, det kan sætte ind med, så kloakkerne ikke løber over, hvis et lynnedslag sætter en pumpestation ud af den normale drift.

Hackerne er i gang

Vand- og spildevandsselskabernes interesseorganisation, Danva, har advaret sine medlemmer om hackertruslen. Herfra lyder det fra kommunikationschef Karsten Bjørno:

- Danva udbyder kurser til de danske vandselskaber i kvalitetssikring af beredskabet. It-sikkerhed har i den forbindelse høj prioritet, og vi overvejer i øjeblikket på baggrund af den aktuelle trussel, hvordan vi kan samle branchens it-eksperter om en endnu mere målrettet indsats.

I følge Danva har GovCert, det nationale it-sikkerhedscenter under Forsvarsministeriet, rapporteret om, at der de seneste dage har været forsøgt hackerangreb mod flere danske vandselskaber.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.