26-årige Nada Fraije fra Odense fik klar besked, da hun mødte en udsendt fra Netto på sit jobcenter: Lad være med at søge et job hos os.

- Vi ansætter ikke personer, der bruger tørklæde, lød beskeden.

Det fortæller Nada Fraije til Fyens Stiftstidende.

Nada Fraije er født i Palæstina og har boet i Danmark, siden hun var fire år gammel. Hun er muslim og bærer tørklæde, men det har tidligere ikke hindret hende fra at arbejde på et plejecenter og i en BR-butik. I dag er hun uden job og til maj udløber hendes dagpengeperiode. Derfor deltog hun 8. marts i et jobcenterarrangement, hvor arbejdsløse kunne møde potentielle arbejdsgivere.

En udsendt fra den lokale Netto-butik fortalte om hverdagen i Netto, og Nada Fraije udfyldte et ansøgningsskema om at komme fire uger i virksomhedspraktik i Netto. Men butikchefen fra Netto stærkt afvisende, da han så Nada Fraijes hovedbeklædning:

- Jeg gik hen til ham, men noget af det første, han sagde, var at de ikke ansætter personer med tørklæde, siger Nada Fraije til Fyens Stifttidende.

Dansk Supermarked har i mere end 10 år haft en hovedbeklædningspolitik, som forbyder ansatte med kundekontakt, at bære anden form for hovedbeklædning end den som er hygiejnemæssigt påkrævet. Det betyder, at muslimske kvinder med tørklæde ikke kan betjene kunder i Bilka, Føtex og Netto. I 2005 fik Dansk Supermarked højesterets ord for, at ordningen er lovlig.

Pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand, ser ikke noget forkert i butikschefens besked til Nada Fraije.

- Man kan sagtens få ansættelse i Dansk Supermarked, selvom man bærer tørklæde. Hovedbeklædningspolitikken gælder kun i de kundevendte stillinger. Vi har mange andre stillinger, hvor man f.eks. pakker varer eller har kontorfunktioner, og dem er Nada Fraije velkommen til at søge. Netto er speciel på den måde, at det er en lille butik, hvor alle ansatte har kontakt med kunder, og derfor er det fint, at butikschefen oplyser om hovedbeklædningspolitikken, siger Mads Hvitved Grand.

Dansk Supermarked modtog i 2012 årets integrationspris for bedste arbejdsplads af Socialminister Karen Hækkerup.