Når køen på motorvejen er for lang, mobilnettet er nede igen, eller ekspedienten i Netto har været sur, ryger mange Facebook-brugere til tasterne for at komme af med deres galde.

Men en enkelt Facebook-gruppe opmuntrer til smil og positive historier i stedet. Her deler man sine oplevelser, når man er blevet behandlet høfligt eller selv har gjort en god gerning.

Gruppen hedder 'Fucking Flink' og har i skrivende stund over 76.000 medlemmer. Alene det seneste døgn er over 1.000 nye medlemmer kommet til, og gruppen er derfor en af de mest omtalte danske grupper på det sociale netværk i øjeblikket.

En af dem, der har trykket 'synes godt om' til siden, er 17-årige Malene Lapain Ziebrandtsen fra Dragør.

- Jeg havde haft en rigtig dårlig dag. Jeg havde været i skole, og det var bare endnu en typisk mandag. Jeg skulle lige have et par ting i Netto, men der var psykopat mange mennesker, fortæller Malene Lapain Ziebrandtsen til bt.dk.

Hun spørger derfor, om de ikke kan åbne en kasse mere. Efter et par minutter kommer en ekspedient løbende. Han undskylder mange gange for ventetiden og ekspederer Malene Lapain Ziebrandtsen.

Men da hun sætter kortet i terminalen for at betale de 26 kroner, er den ude af drift.

- Jeg fortæller ham, at jeg ikke har nogen kontanter på mig. Og så tilbyder han at lægge ud for mig, hvis jeg kommer tilbage med dem. Jeg bliver helt målløs. Tænker bare 'Wow, er du sikker? Det er helt vildt'. Det har jeg aldrig prøvet, siger Malene Lapain Ziebrandtsen, der derfor skynder sig hjem for at dele oplevelsen i Facebook-gruppen 'Fucking Flink'.

Psykolog med speciale i sociale medier, Anders Colding-Jørgensen, mener, at gruppens popularitet skyldes, at det er ægte historier, der bliver delt. Store internet-diller plejer gerne at være bygget på humor, og der er da også flere brugere, der skriver indlæg for at lave sjov. Men i 'Fucking Flink' er det de ærlige personhistorier, der høster flest 'likes'.

- Det er små dejlige historier fra virkeligheden. Blottet for ironi og sarkasme. Det er ikke særlig typisk dansk. Vi kan sagtens være søde ved hinanden på nettet, men der plejer gerne at være en ironisk distance. Jeg tror, danskerne ser det som et frisk pust, at her er et stykke virkelighed uden fis og ballade, siger Anders Colding-Jørgensen, der mener, at brugerne også er blevet sultne efter positive historier at relatere til, efter Facebook i en længere periode har været fyldt med brok.

Og det er da også den positive stemning, der sendte Malene Lapain Ziebrandtsen ind i gruppen, inden hun gik ned i Netto for at aflevere de lånte penge tilbage.

- Jeg fik lyst til at dele min oplevelse, fordi den kom så meget bag på mig. Jeg kunne selvfølgelig også sige tak til ham personligt, men jeg kender ham jo ikke, siger hun.

Græd ud hos personalet

Det kan 32-årige Dan Mølholt Pedersen fra Hjørring godt genkende. For ti år siden fik han og hans familie en fantastisk behandling af personalet på Aalborg Sygehus, hvor Dans far var indlagt med kræft.

Personalet inviterede familien ind i deres private kantine og tilbød skuldre at græde ved i timevis. Dan Mølholt Pedersens far overlevede ikke sin sygdom, og et par dage efter hans død ringede personalet for at høre, hvordan de efterladte havde det.

Dan Mølholt Pedersen fik aldrig givet den tak, han syntes, de fortjente. Derfor gik han til 'Fucking Flink'.

- Jeg kender ikke sygeplejerskernes navne, så jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal opsøge dem, siger han og tilføjer:

- Jeg skrev indlægget mandag aften, så jeg har ikke hørt noget endnu. Jeg forventer det heller ikke. Men jeg drømmer om det.

På sin første dag har Dan Mølholt Pedersens indlæg fået 140 tilkendegivelser om, at brugere har syntes om det. Men det er ikke opbakningen og anerkendelsen, der driver ham.

- Udover at få kontakt til sygeplejerskerne, håber jeg, at nogen, der har oplevet det samme, får tænkt over deres gode oplevelse. Vi danskere er ikke altid gode til at reflektere over hverdagstingene og tænke over solstrålehistorierne. Så er det godt, vi har dette forum, siger Dan Mølholt Pedersen, der tilføjer:

- Det er ofte også nemmere at skrive end at tale.

Det kan Anders Colding-Jørgensen kun nikke genkendende til. Og han vurderer, at det er en af grundene til, at gruppen er så populær. Også selvom man ikke selv har en historie at fortælle.

- Vi involverer os ikke umiddelbart følelsesmæssigt i Danmark. Det er et lille land, hvor der ikke er plads til råben og store armbevægelser. Der er kun få, der tør stille sig op og fortælle historier så direkte, og det er der mange, der ikke kan lade være med at beundre, siger han.