Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Netto går nu i rette med den udbredte opfattelse af, at 'man bare kan tage et job i Netto', hvis man ikke gider være på dagpenge mere. Tværtom, skal man ikke regne med at få job ved kassen eller på lageret i supermarkedskæden, hvis ikke du er motiveret for det og glæder dig til at komme på arbejde hver dag.

»Det vigtigste for os er, at vores medarbejdere er motiverede. Vi vil ikke ansætte en medarbejder, som ikke er motiveret. Det skal man vise, hvis man er til samtale hos os. Man skal VILLE jobbet og ønske, at være en del af det team, som man arbejder i,« siger Christian Dahl, HR chef i Netto.

De arbejdsløse akademikere Kasper Møller Jensen og Simone Kristoffersen er blev genstand for debat, efter at Radio24syv spurgte dem, om de havde lyst til at være en af de 900 nye medarbejdere, som Netto søger.

Det kunne de ikke tænke sig. Så hellere dagpengene, forklarede de i radioen. Undskyldningerne var, blandt andet, at 'medarbejderne så triste ud,' og at 'de ville prøve noget mere udfordrende'. Det varede ikke lang tid før forargede borgere, politikere og debattører meldte ud, at det var noget dovneri og når man var på dagpenge, så kunne man ikke tillade sig at vælge sådan.

Men Simone Kristoffersen og Kasper Møller Jensen har slet ikke noget valg. Netto gider nemlig slet ikke hyre dem.

Så Simone og Kasper fra Radio24syvs interview, de vil ikke kunne få job hos jer?

»Jeg ville ikke ansætte dem, for de vil jo ikke have jobbet. Hvis de havde viljen til det, så jo. Ellers ikke,« siger Christian Dahl.

Heller ikke på McDonalds - som ovenikøbet har lagt navn til et slangord for skodjobs med termen 'McJob' - skal man forvente at kunne få beskæftigelse, hvis ikke man er motiveret for at arbejde på netop McDonalds.

»Når vi rekrutterer hos McDonald’s, går vi ikke så højt op i kandidatens baggrund, uddannelse osv. Til gengæld går vi ganske meget op i, om kandidaten har det drive og den personlighed, der skal til. Vi kalder det ’The vital ingredients’. Resten kan man lære hos os – vores ledere er eksperter i at lære fra sig og udvikle medarbejderne. Men det er en forudsætning, at kandidaten har en smilende, venlig og respektfuld natur og oprigtigt synes, at det er fedt at skabe gode oplevelser for gæsterne. Ellers er vedkommende ikke noget for McDonald’s og omvendt,« skriver pressechef Pia Tobberup til BT.

Motivation er ikke bare et spørgsmål om at være glad på jobbet. Det har også stor betydning for kollegaerne, lyder det fra Netto.

»En umotiveret medarbejder vil også være mindre tilbøjelig til at hjælpe kollegaer. For eksempel i forbindelse med vagtbytte. Hvis en kollega nu skal til en koncert lige den dag, hvor han eller hun har vagt, så vil en motiveret medarbejder være mere tilbøjelig til at bytte vagt for at hjælpe sin kollega og for også at sikre den goodwill en anden gang, hvis nu han selv skulle have behov for at bytte. En umotiveret medarbejder vil i højere grad undgå det besvær og sige nej til at bytte,« siger Christian Dahl.

Han er ked af, at der eksisterer en udbredt opfattelse af, at alle kan arbejde i Netto, hvis bare de tilbyder deres arbejdskraft. Sådan hænger det ikke sammen, forklarer han.

»Du skal først og fremmest være motiveret. Men du skal også have en personlighed, der matcher med det job, som du søger. Sidder du ved kassen, så skal du være en smilende, hjælpsom og tålmodig person. Hvis du arbejder på vores lager, så skal du arbejde under klare deadlines, under pres og kunne få tingene ud,« siger han.

Hvis man nu har taget en lang videregående uddannelse, så er man sandsynligvis mere tilbøjelig til ikke at tage job som kassemedarbejder. Og hvis man endelig gør det, så søger man måske hurtigere væk. Undgår I at tage akademikere ind som kassemedarbejdere?

»Nej, sådan stiller vi det ikke op. Det trækker ikke ned, hvis du har en uddannelse. Tværtimod. Men vi vil ikke ansætte akademikere bare for deres uddannelses skyld eller hvis de føler sig pressede på dagpengene. Igen, så skal de være motiverede. Derfor vil vi i en samtale med dem afklare om de er motiverede,« siger Christian Dahl og fortsætter:

»Du kan også have andre kvalifikationer, som vi finder interessante, udover en akademisk uddannelse. Du kan have været fodboldtræner eller spejderleder eller den slags. Det viser jo, at du kan tage et ansvar. Den evne kan jo overføres direkte til os.«

Christian Dahl oplever, at nogle akademikere søger job i Netto, men kun fordi dagpengereglerne kræver det af dem.

»Nogle skriver i ansøgningen, at de har søgt, fordi sådan er reglerne. Det foretrækker jeg faktisk fremfor at skulle bruge tid på en kandidat, som ikke rigtig er motiveret. Det er ærgerligt at ansætte en, som ligesom bare spiller spillet til samtalen og så starter, hvorefter det viser sig, at personen ikke havde lyst til jobbet,« siger han.

Selvom Simone og Kasper ikke lige gider Netto, så mener Christian Dahl, at supermarkedskæden rummer mange muligheder for akademikere.

»Der er mange attraktive muligheder hos os for akademikere. For eksempel er vores marketingsdirektør Martin Hasgaard Olesen startet i butikken og har arbejdet der, mens han tog sin uddannelse.«

Er I ikke bange for, at hvis I ansætter en akademiker, så smutter vedkommende hurtigt igen, hvis de får et job, der passer bedre til deres uddannelse?

»Vi har mange medarbejdere, som vi gerne vil fastholde. Det gælder blandt andet mange af vores elever, som er dygtige. Men man har jo forskellige ønsker, så vi vil gerne klæde folk på til deres næste job også,« siger han.