I en ny bog anklages ugebladet Se og Hør - ifølge BT - for at have bestukket en it-specialist hos Nets, der står bag Betalingsservice, Dankort og NemID. Nets iværksætter nu en undersøgelse.

Der bliver nu iværksat en intern undersøgelse hos Nets, der står bag Dankort og NemID, efter påstande om, at en ansat hos firmaet har udleveret fortrolige oplysninger til ugebladet Se og Hør. Oplysninger, som ugebladet angiveligt har brugt for at opspore og lokalisere kendte og kongelige.

Det oplyser Nets til Berlingske.

»Vi tager det meget alvorligt. Vi skal igennem det hele, og det er vi gået i gang med. Det skal ikke kunne ske, så når vi ved, om det rent faktisk er sket, så kan vi måske udtale os lidt mere om, hvad der skal ske fremadrettet,« siger kommunikationskonsulent hos Nets, Ulrik Marschall.

Reaktionen kommer, efter BT i dag afslører, at Se og Hør over en periode på mindst fire år har gennemført ulovlig overvågning af et stort antal kendte danskere ved hjælp at oplysninger fra en IT-specialist hos Nets.

Påstandene kommer frem i en ny bog af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, »Livet, det forbandede«, der udkommer tirsdag på forlaget Bogkompagniet. Der er tale om en roman, som beskriver dagligdagen på ugebladet »Set og Hørt«, men ifølge BTs oplysningerne kan de alvorlige anklager dokumenteres.

I bogen beskriver Ken B. Rasmussen, hvordan journalister på ugebladet – angiveligt med chefredaktionens accept – har betalt IT-specialisten for at levere informationer til ugebladet om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Gennem sit arbejde for Pengeinstitutternes Betalingsservice, PBS – det nuværende Nets – havde IT-specialisten ifølge BT adgang til kreditkorttransaktioner - herunder Visa-kort og Mastercard – som han derfor kunne overvåge. Det var blandt andet fortrolige oplysninger om brug af kreditkort til indkøb af flybilletter, hotelophold og andet, der ifølge bogen blev leveret via SMS fra IT-specialisten til udvalgte journalister på Se og Hør. På baggrund af de oplysninger kunne journalisterne følge og opsøge kendte, skriver BT.

Nets er fåmælte

Kommunikationskonsulent hos Nets, Ulrik Marschall, er meget fåmælt om afsløringerne af de mulige ulovligheder hos Nets.

Hvilke medarbejdere i Nets kan gå ind og kigge folk private transaktioner?

»Jeg kan ikke sige mere, før undersøgelsen er klar.«

Er det ansatte i kundeservice, som man eksempelvis melder sit dankort stjålet hos, der har adgangen til oplysninger om folks private køb?

»Vi skal afdække om BTs historie er et muligt scenarium, og det er det, vi skal undersøge. Mere kan jeg ikke sige. Jeg kender ikke tidshorisonten for undersøgelsen, men det bliver nok ikke i dag, vi har svaret.«

Hvis det viser, sig, at BTs historie kan have noget på sig, hvad er så konsekvensen for medarbejderen?

»Det kan jeg ikke udtale mig om, det må vi se, når undersøgelsen foreligger.«

Har I taget kontakt til politiet for at lave en politianmeldelse af en medarbejder?

»Det kan jeg heller ikke udtale mig om.«

Viderebringelsen af de personlige oplysninger begyndte ifølge BT i 2008, hvor prins Joachim og prinsesse Marie blev gift 24. maj og umiddelbart efter rejste på hemmelig bryllupsrejse. I den forbindelse kan oplysninger om parrets brug af kreditkort ifølge BT have været årsagen til, at Se og Hør få uger senere kunne bringe eksklusive billeder og reportager fra parrets bryllupsrejse til Canada.

Ugebladets tre chefredaktører fra 2008 og frem til i dag afviser påstanden.