De it-kriminelles virusangreb med NemID er lige nu under kontrol, men flere angreb forventes i den kommende tid.

I årets første tre måneder blev der begået 29 netbankindbrud, hvilket er flere end de to foregående år til sammen. Ved 10 af indbruddene har bankerne i alt tabt 2.316.543 kroner. Ifølge Nyhedsbrevet Finans er de it-kriminelles virusangreb med NemID lige nu under kontrol, men flere angreb forventes i den kommende tid.

It-sikkerhedsfirmaet CSIS’ undersøgelser af netbankangrebene viser, at de berørte computere er blevet inficeret med en særlig virus via et såkaldt drive-by-angreb. Det betyder, at brugerne har samlet »tyven« op fra forskellige legitime hjemmesider, som er blevet hacket af it-kriminelle.

I de tilfælde, hvor computeren er blevet angrebet, kan brugeren dermed risikere, at svindlere følger med på PCen, når brugeren logger på sin netbank. Når brugeren udfylder sit NemID bruger-id og adgangskode samt engangskoden fra nøglekortet, kan den it-kriminelle »fiske« engangskoden og har dermed mulighed for selv at logge på brugerens netbank med henblik på at gennemføre misbrug.

Pressechef Søren Winge fra Nets, hvis datterselskab Dan-ID står bag NemID, fortæller til Nyhedsbrevet Finans, at der sidst i april har været flere forsøg på netbankindbrud, men at det er lykkes at begrænse tabene som følge af de tiltag, der er iværksat i bankerne.

- Generelt er sikkerhedsniveauet hævet hos bankerne, og CSIS har identificeret den kode, som de it-kriminelle anvender, men det er sandsynligt, at der fremover vil komme flere angreb med nye varianter af den eksisterende virus, siger han og understreger, at angrebene fra it-kriminelle ikke ændrer ved den generelle sikkerhed bag NemID.

- Du kan trygt anvende din netbank, som du plejer. Du bør blot være opmærksom, hvis du i netbanken oplever uregelmæssigheder, når du skal indtaste dit bruger-id og din adgangskode. Hvis du er i tvivl, om du har været udsat for hacking i din netbank, skal du kontakte din bank, siger Søren Winge.