Fra 1. september er det efter 130 år slut med glødepæren over dem alle; den gode gamle 60 wattspære som har skænket os så mange stunder fulde af lys og varme i en mørk tid.

Det er forbi med 60 watt-pæren. 

1. september er det forbudt at producere og distribuere 60 watt-pærer i EU. 60 watt-pæren blev 130 år. Fra en let famlende start i slutningen af 1800-tallet og gennem hele det 20. århundrede lange og bevægende historie, har den utrætteligt lyst over os i tykt og tyndt - i medgang og modgang. Men især når det så allermest sort ud. 

Når tænkere, opfindere og iværksættere fik deres gode ideer var det en imaginær 60 watts-pære, der blev tændt i tankeboblen over deres hoveder. 

Den moderne tid er blevet skabt i 60 watts pærens lys, fra de første automobiler over klokkehatte til molekylær gastronomi. Den er uophørligt blevet skruet i lamper af alle typer fra dem med plisseret skærm til såkaldte arkitekt- og PH-lamper. 

Den har været der for os som et bestandigt lyspunkt i en mørk tid. Og var vi ved at miste fatningen, kunne vi være sikre på, at den havde sin i behold. 

Dens lys havde glød og varme og gengav dagslysets nuancer med præcision, hvilket er langt mere, end der kan siges om dens blegnæbbede - bevares - mere miljøvenlige men op til 10 gange dyrere afløser, elsparepæren. 

Og i fremtiden vi vil ikke længere vide, hvor mange blondiner der skal til at skifte en 60 watt-pære. I fremtiden vil der gå mellem 10.000 og 15.000 timer mellem el-sparepærerne skal skiftes, og ingen vil længere kunne huske at fortælle dem videre til kommende generationer. Det bliver også et farvel til pære-vittighederne. 

Skal vi blinke med lyset tre gange, bøje hovederne og fremmumle et sidste: Tak for oplysningen. 

Fra september 2012 er det også slut med 40 wattpæren.