I år er det 25 år siden, at Nationalmuseet indsamlede 51.000 dagbøger fra danskerne. Nu gentages succesen.

København. Det er 25 år siden, at Nationalmuseet modtog 51.000 dagbøger fra danskere, som havde dokumenteret deres hverdag onsdag 2. september i 1992.

Men nu bliver eksperimentet gentaget, hvor museet opfordrer danskerne til at skrive dagbog 6. september og aflevere dem.

Det vil give et fantastisk indblik i hverdagslivet, fortæller Christian Sune Pedersen, der er forsknings- og samlingschef i Nationalmuseet.

- De her dagbøger er vigtige, fordi de udgør et utrolig detaljeret materiale, der er meget tæt på mennesket.

- Vi kan bruge dem til at sammenligne hverdagslivet med sidste indsamling af dagbøger. På samme måde kan man bruge dem i fremtiden, siger han.

Siden eksperimentet sidst fandt sted, har verden og hverdagslivet ændret sig meget.

I 1992 var muren i Berlin lige faldet, AIDS var en dødelig sygdom og fastnettelefoner var dominerende, hvor vi i dag bruger vores mobiltelefoner konstant, påpeger Pedersen.

Den sidste indsamling, hvor flere tusinde indleverede deres fortællinger, gav museet et unikt indblik i hverdagslivet i 1992. Det forventer samlingschefen også vil komme ud af dette eksperiment.

- De vil være en fantastisk kilde til at se, hvad folk brugte deres penge på, eller hvad de gik og tænkte på.

- Det er en tidskapsel, der bare bliver mere og mere værd. Tænk hvis der havde været en lignende indsamling i 1817, siger han.

Museet opfordrer dem, der deltager, til at skrive detaljer om, hvad de foretager sig 6. september.

Eksempelvis hvornår man står op, hvad man får til morgenmad, samt hvem man taler med i løbet af dagen og om hvad.

- Selv om det ikke var tanken, da vi lavede indsamlingen første gang, håber jeg, at dem, der har mit arbejde om 25 år vil følge op på det, siger Christian Sune Pedersen.

De gamle dagbøger blev afleveret i papirform og ligger i kasser, som forskere kan få adgang til. De nye skal sendes elektronisk.

/ritzau/