Bitcoin er en boble ude af kontrol, lyder advarslen fra nationalbankdirektør Lars Rohde, som på det kraftigste advarer danskerne om at stole på den nye digitale valuta.

Bitcoin egner sig hverken som penge eller til investering.

Så klar i mælet er nationalbankdirektøren, når det gælder hypen omkring den digitale valuta, bitcoin, som er steget voldsomt i værdi på det seneste. Han sammenligner det næsten med at spille russisk roulette.

»Man skal holde sig væk. Det er livsfarligt. Det er jo en effektiv måde at spille på. Så hvis man ikke kan lide kasinoer, så har man fået et godt alternativ,« siger Lars Rohde til dr.dk.

Bitcoin blev opfundet i 2009 og kostede dengang nogle få kroner. I dag har prisen rundet 100.000 kroner. Kursen er - ifølge dr.dk det seneste år steget knap 2000 procent, og det frister mange småinvestorer til at kaste sig over den nye valuta.

Nationalbankdirektør Lars Rohde advarer danskere mod at kaste sig ud i investeringer i bitcoins. (Arkivfoto)
Nationalbankdirektør Lars Rohde advarer danskere mod at kaste sig ud i investeringer i bitcoins. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men det er altså en meget dårlig idé, mener nationalbankdirektøren, som henviser til, at bitcoins ikke har det etablerede finansmarkeds regler og tilsyn. Markedet for bitcoins er nemlig fuldstændig ureguleret.

Lars Rohde sammenligner spekulationen i bitcoins med en af verdenshistoriens mest omtalte finansielle bobler, nemlig tulipmaniaen i 1600-tallet, hvor det pludselig blev populært at spekulere i tulipan.

Blomsterløgene var lige kommet til Europa og blev meget moderne. De sendte priserne i vejret, og løgene blev spekulationsobjekter. Til sidst blev priserne så høje, at boblen brast, og markedet faldt sammen.

Bitcoins kom til verden i et forsøg på at skabe et nyt globalt betalingsmiddel uafhængigt at stater og nationalbanker. Men udbredelsen er stadig meget begrænset, og valutaen svinger meget i værdi.

»Folk ved ikke, om de er købt eller solgt. De kan ikke bruge det til at spare op i. De kan måske bruge det til transaktioner. Men hvis de ikke kender værdien på forhånd, er det meget vanskeligt. Hvis du bruger danske kroner kan det også svinge, men det er inden for ganske få procent over en dag,« siger Lars Rohde.

Nogle mener, at det er en fordel ved bitcoin, at udviklingen af den ikke styres fra centralt hold og ser det som et oprør i pengesystemet, men nationalbankdirektører mener, at det er en stor svaghed ved valutaen, at den ikke er myndighedernes ansvar. Der er ikke noget sikkerhedsnet, hvis det går galt.