Berlingske fortæller, at salg af narko sker meget åbent på internettet. Det er ganske let at skaffe stoffer.

København. Salg af narko på internettet er ikke længere hengemt til krypterede hjemmesider i dunkle afkroge af det mørke net. Ifølge Berlingske sker salget nu nærmest helt i det åbne.

Avisen fortæller, at der kan købes narko med 30 minutters leveringstid i København med blot få klik. Alternativt bliver narkoen leveret via pakkepost gennem normale transportfirmaer som PostNord.

Handlen sker via lukkede Facebook-grupper, men også via internetsider der dækker sig ind under at sælge kemikalier til forskere.

- Det er narkobestillingshjemmesider. Forskere ville aldrig drømme om at bestille noget herinde. Hvad skulle en forsker bruge et kilo heroin til? Og hvorfor skulle en forsker betale i bitcoins?, spørger medicinalkemikeren Kim Gosner ifølge Berlingske.

Salget på nettet udvikler sig hastigt i takt med den teknologiske udvikling. Ikke bare leveringsmetoderne men også stofferne ændrer sig.

Til Berlingske fortæller politiinspektør og chef for Nationalt Efterforskningscenter Michael Kjelgaard, at man oplever en kraftig vækst i salget af narko på nettet.

- Og vi kommer til at se mere. Konsekvensen er, at unge har fået meget nemmere ved at købe narkotika. Få klik på en computer, og så er der leveret.

- De unge ved ikke, hvad de køber. Generelt begrænser internethandel i høj grad politiets mulighed for at gribe ind, siger han.

Den stigende internethandel generelt gør det også sværere for politiet at følge med. Narkoen bliver ofte leveret som al anden pakkepost. Det kan for eksempel ske via PostNord, der ikke må undersøge, hvad der er i pakkerne.

- Paradoksalt nok kommer pakkepostfirmaer nu uforvarende til at transportere narkoen.

- De kan ufrivilligt blive en af de største narkodistributører herhjemme. Der er tale om tusindvis af små forsendelser, siger Michael Kjelgaard til Berlingske.

SSP (Skole, Socialforvaltning og Politi) arbejder for at forebygge kriminalitet hos unge.

At det er blevet lettere at købe stoffer på nettet, betyder ifølge SSP ikke nødvendigvis, at forbruget er stigende.

- Det har været en velkendt historie længe, at der foregår salg af stoffer på nettet, og det er formodentligt blevet lettere at købe, men det er ikke nødvendigvis noget, det medfører en stigning i forbruget af stoffer.

- Fordi hvis man vil have fat i stoffer, så kan man godt det, og det kunne man også, inden man kunne købe det på Facebook. Der foregik det bare andre steder, siger Benny Husted, formand for SSP Samrådet.

/ritzau/