Hypnose kurerede for en stund mystisk lammelse hos 18-årige Harald Hornsá. Nu sidder han igen i kørestol

Hver eneste aften går 18-årige Harald Hornsá i seng med den samme drøm.

Når han lader dagens sidste blik glide over sin dyre mountainbike, der hænger under loftet, og lukker øjnene, er det altid i håbet om, at dagen i morgen bliver den, hvor han igen kan stå på sine egne ben.

Som 16-årig blev den karseklippede Horsensdreng bundet til en kørestol af en såkaldt funktionel lammelse. I marts 2010 fik han som ved et mirakel førligheden igen efter et besøg hos en hypnotisør. Men kun til låns. Efter præcis et år med fodbold, cykling og dans faldt han uden varsel om på dansegulvet ved en 18-års fødselsdag, og i dag er han på ottende måned igen lam fra hofterne og ned.

LÆS OGSÅ:

- Der var slet ikke noget varsel. Jeg har tænkt og tænkt, men jeg kan ikke komme i tanke om noget, der kan have udløst det. Lige pludselig gav benene bare efter, og så lå jeg der. Først fik jeg et chok, så blev jeg bange, og så gik jeg i chok igen. Da jeg kom rigtigt til mig selv, var jeg bare nedtrykt over, at jeg nu skulle til det fis igen, fortæller Harald Hornsá.

Han bor i dag i et værelse, som engang var en del af forældrenes stue. Døren er ekstra bred, og alt er placeret i en højde, så han kan nå det fra kørestolen, han stort set kun forlader, når han sover. Cyklen over sengen minder om det, han har mistet.

- Det, jeg savner mest, er selv at kunne bevæge mig fra a til b. Det kan jeg ikke længere. Jeg kan ikke komme ind i busser, og hvis jeg skal med tog, skal jeg bestille turen tre dage i forvejen. Når sneen kommer, kan jeg ikke engang selv køre på fortovet, fortæller han.

Fysisk i topform

Da Harald Hornsá første gang mistede evnen til at bruge sine ben, skete det efter en række mindre krampeanfald. Scanninger af hjernen og rygsøjlen og alverdens andre lægeundersøgelser gav intet resultat. Fysisk var den da 16-årige unge mand i topform. Men benene ville intet. Følelsen var helt væk fra hofterne og ned, og det samme var evnen til at bruge musklerne. Harald Hornsá var lam. Ramt af det, der på fagsprog kaldes en funktionel lammelse. En lidelse, der i nogle tilfælde kan udløses af voldsomme psykologisk traumer, og i andre tilfælde ganske enkelt ikke har nogen kendt videnskabelig forklaring. Nervebanerne er intakte, men fungerer alligevel ikke.

For de fleste vender førligheden tilbage efter få dage, men for den da 16-årige Harald Hornsá ville lidelsen ingen ende tage. Efter et halvt års forsøg på at aktivere benene med genoptræning gav lægerne op.

Gik stadig i byen med vennerne

- Det var enormt frustrerende ikke at kunne få en ordentlig forklaring på, hvad der var galt med mig. Jeg kom også på antidepressiv medicin og fik psykologhjælp. Heldigvis havde jeg nogle venner, der insisterede på, at jeg ikke skulle behandles anderledes, fordi jeg pludselig sad i kørestol. Vi tog stadig i byen og lavede næsten de samme ting som før. Der var bare ikke så meget fodbold, fortæller Harald Hornsá med galgenhumor.

Men i marts 2010 - efter mere end et halvt år i kørestolen - skete det, den unge mand knap nok havde turdet drømme om. Evnen til at gå vendte tilbage lige så pludseligt, som den forsvandt. Det skete på en briks hos en hypnotisør, familien havde fået anbefalet af venner.

LÆS OGSÅ:

- Det er svært at forklare, hvordan det føltes. Jeg lagde mig ned på en briks og blev lagt i trance, og da jeg vågnede, kunne jeg mærke mine tæer. Mine muskler var blevet meget svage, så jeg rystede, men jeg kunne stå selv. Jeg følte mig så heldig. Jeg tror, det er den bedste følelse, et menneske overhovedet kan få, fortæller han.

På skolens fodboldhold

I løbet af det følgende år kom Harald Hornsá på gymnasiets fodboldhold og købte en mountainbike til 35.000 kr., som flittigt blev brugt. Billederne på hans Facebook-profil fortæller stadig om det aktive, normale teenage-liv, der nu pludselig føltes som en gave fra oven.

En gave, som den 18-årige unge mand håbede igen kunne redde ham, da benene i marts i år pludselig igen gav efter midt mellem vennerne ved en 18-års fødselsdag.

Foreløbig er det blevet til tre besøg hos den samme hypnotisør, som udløste det første gennembrud, men denne gang uden held. Og nu har også den alternative behandler givet op. Hjælper tre besøg ikke, gør flere seancer ingen forskel, har han meddelt den dybt skuffede familie i Horsens.

For Harald Hornsá er der nu kun ventetid tilbage.

- Lægerne siger, at det kan forsvinde i morgen, om et år eller aldrig. Så jeg bliver ved med at håbe. Og hver eneste dag er det første, jeg gør, at prøve at vrikke med tæerne. En dag skal det nok lykkes, siger han.