Det muslimske miljø i Aarhus er dybt forundret over vedholdende meldinger om, at en lokal dansk konvertit forleden blev dræbt i kampe nord for Bagdad.

Flere islamistiske grupper meddelte søndag på Facebook, at den unge mand var omkommet, da han sammen med den al-Qaeda-relaterede oprørsgruppe ISIL angreb det irakiske militær nord for Bagdad. Men i Aarhus har de muslimske miljøer aldrig hørt om manden, der angiveligt gik under navnet ’Fateh’.

- Der er ikke ret mange konvertitter, så hvis han var her fra byen, er jeg ret sikker på, at jeg ville kende ham. Men jeg har aldrig hverken set ham eller hørt om ham, siger Abu Bilal, der er imam ved moskeen på Grimhøjvej i Aarhus.

Netop denne moske er kendt som områdets mest radikale og har gennem tiden huset en lang række af de mest yderligtgående islamister, der er draget i hellig krig i blandt andet Irak, Afghanistan og Syrien.

Kender ’de omvendte’

På Facebook har flere personer uploadet en række billeder af en blond ung mand, der angiveligt er den dræbte aarhusianer. Her hyldes han som martyr, og aktionen, der kostede ham livet, betegnes som ekstremt farlig.

BT har forelagt både billederne og et oplyst fornavn for flere brugere i Aarhus’ tre største moskeer, men ingen genkender nogen af delene.

- Konvertitterne skiller sig meget ud i moskeerne, så vi kender dem, der er. Og jeg kan sige med sikkerhed, at jeg aldrig har set ham der før, siger en ung mand, da BT viser ham to af billederne fra Facebook.

På det ene billede er han bevæbnet med et maskingevær.

Hos myndighederne er det Udenrigsministeriets Borgerservice, der holder styr på eventuelle dræbte. Her siger vagthavende, at man har hørt om historierne fra Facebook, men i øvrigt ikke ønsker at kommentere sagen.