En farlig svinebakterie spreder sig i Danmark, og en ekspert vurderer, at der ikke er blevet gjort nok fra myndighedernes side for at forhindre spredningen.

En ny form for multiresistent stafylokok-bakterie kaldet »svinebakterien« er begyndt at sprede sig i Danmark, og det skal der handles på, vurderer Hans Jørn Kolmos, der er overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Sammen med en række andre eksperter retter han i DR-programmet Bag Facaden mandag aften skarp kritik mod myndigheder som Sundhedsstyrelsens indsats mod spredningen af den farlige svinebakterie.

- Man kunne ønske sig, at myndighederne tog det her problem lidt mere alvorligt. De har ikke taget initiativ til at få klarlagt, hvor udbredt smitten er, og de har handlet for langsomt, for sent og for lidt, siger han.

Svinebakterien kan give bylder, alvorlige infektioner, og i værste fald kan den være livstruende, fordi den er meget svær at behandle. Tidligere ramte bakterien kun ansatte på svinefarme, men nu spreder den sig også til danskere, der ikke har nogen form for kontakt til landbruget. Ifølge DR er antallet af smittede steget fra 43 i 2009 til forventeligt 200 i år.

- Der er tale om en epidemi, og selvom den ikke er meget omfangsrig, så skal epidemier altid tackles i opløbet og ikke, når de først er gået galt, siger Hans Jørn Kolmos.

Siden 2006 har man kendt til den resistente stafylokok-bakterie, men svinebakterien er ny. Overlægen fortæller, at mellem 25 og 30 procent af de nye smittetilfælde ikke kan spores direkte tilbage til svineproduktion, og det betyder, at spredningen bliver større og større, og at det sker uden for svinestaldene.

- Men vi ved ikke hvordan, og det er derfor, der skal handles på det her. Min kritik går primært på, at vi siden 2006 har kunnet se, at udviklingen ville gå den vej, men myndighederne har ikke taget initiativ til at kortlægge og begrænse smitten, siger Hans Jørn Kolmos.

Sundhedsstyrelsen har erkendt, at smitten er et stort problem, men det er ikke nok, mener overlægen. Den modsatte melding kommer dog fra enhedschef og overlæge i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

- Vi har i forbindelse med den nye svinebakterie tidligere på året revideret og opdateret vores vejledning til sundhedsvæsenet om, hvordan smittede patienter skal håndteres. Vores hovedfokus er at kontrollere spredningen og smitterisikoen inden for sundhedsvæsenet, altså på hospitaler og lignende, siger han.

I vejledningen har Sundhedsstyrelsen lavet nogle præcise anbefalinger til, hvad der skal gøres, når folk bliver indlagt på sygehuset med den nye svinebakterie, og de har samtidig udpeget danskere, der arbejder med svin eller bor sammen med nogen, der gør, som en særlig risikogruppe.

Søren Brostrøm understreger, at det ikke er Sundhedsstyrelsens opgave at gøre noget ved bakterierne ude hos svinene - det ansvar ligger hos myndigheder som Fødevarestyrelsen.

- Men vi så da gerne, at der blev gjort noget ved det mere grundlæggende problem - nemlig at bakterierne opstår ude hos svinene. Vi har gjort, hvad vi kan og har taget problemet meget alvorligt, siger han.