Hvis du går og føler dig en smule klat-øjet og sløj, så kan det måske være en omgang influenza, du har skrabet til dig.
Der er nemlig 19 personer, der har fået konstateret sygdommen influenza A inden for de seneste uger. Et tal, som tyder på en tidlig udvikling af sygdommen.
'I uge 47 fik 19 patienter påvist influenza A, hvilket er næsten fire gange så mange som i ugen før. Dette tyder på, at influenzavirus begynder at være i omløb, og dette er relativt tidligt i forhold til de foregående seks sæsoner,' skriver Statens Serum Institut i deres nyhedsbrev Influenza-Nyt.
Normalt er højsæsonen for influenzatilfælde i slutningen af januar og begyndelsen af februar, men på grund af det højere antal personer, der har fået konstateret sygdommen, kan det altså være tegn på, at vi må finde lommetørklæder, næsespray og panodiler frem lidt tidligere.
'Noget tyder på, at influenzaen kan falde tidligere i år end den plejer. Indtil videre ser influenza A H3N2 ud til at dominere,' skriver Statens Serum Institut i nyhedsbrevet, men understreger også, at det endnu er for tidligt at sige noget om vaccinen passer godt til de virus, der cirkulerer rundt nu.
Derfor kan det altså gå hen og blive en lidt trist december måned, hvis overlæge Tyra Grove Krauses forudsigelse holder stik.
»Jeg forestiller mig, at antallet af påviste influenzatilfælde kommer til at stige over de næste uger. Det er stadig alt for tidligt at sige, hvornår det for alvor vil ramme. Men de foreløbige tal indikerer, at det kan blive før jul i år,« siger Tyra Grove Krause til TV 2.
Derudover oplyser Statens Serum Institut, at særligt børn og ældre er udsatte.
'Børn er altid særligt udsatte for influenza-infektion, da de ikke har opbygget naturlig immunitet overfor så mange influenzavirus. Derudover er influenza A H3N2 kendt for særligt at gå ud over de ældre i modsætning til fx influenza B, der dominerede sidste år,' skriver de i nyhedsbrevet.
Forskellen på Influenza A og Influenza B er at A'eren er den hyppigste og alvorligste af de to. Influenza B har samme, men meget mildere symptomer en end influenza A. Derfor er denne omgang også særligt farlig for ældre med lunge- eller kredsløbssygdomme.
Ifølge netdoktor.dk er det nødvendigt at gøre det til et fast årligt ritual at få vaccinen, hvis man er i risikogruppen, da influenzatyperne hele tiden ændres, og man derfor ikke nødvendigvis når at danne imunitet overfor dem.
Normalt bliver Danmark ramt af influenza-epidimi hvert femte år. Tegnene på influenza tæller blandt andet snot, feber og ondt i kroppen.