Med de høje temperaturer og den evige solskin, der i øjeblikket har ramt Danmark, følger også nogle gener i form af insekter, f.eks. hvepse, flåter og myg. Især sidstnævnte er en stor plage for mange danskere.

René Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, forsikrer dog om, at varmen ikke skaber flere myg. Faktisk har de høje temperaturer den omvendte effekt.

»De kommer ikke tidligere, end de plejer. I øjeblikket kommer de i fuld fart, men deres vandhuller er ved at tørre ud, så det bliver måske en kortere sæson, end vi er vant til. Der er ingen tvivl om, mange er gået tabt undervejs på grund af tørkenen,« fortæller René Bødker til B.T. og fortsætter:

»De myg, vi har nu, er de eneste, vi får denne sommer. De slås i øjeblikket for at komme på vingerne, men det har de fleste også nået. De er ude nu og nyder livet,« siger René Bødker.

Skov- og strandengmyg er de myg, vi bedst kender, og de forårsager røde, kløende knopper rundt omkring på kroppen.

Selv om sidste år var en del koldere på nuværende tidspunkt, kan man ikke se nogen forskel på antallet af danskere, der i øjeblikket får myggestik. René Bødker fortæller, at køligere vejrforhold blot vil få myggene til at komme senere på året.

I sommeren 2016 kunne danskerne opleve syv gange så mange skov- og strandengsmyg som hidtil, da foråret var en del vådere. Det gjorde, at mange æg blev udklækket. Og det er altså ikke tilfældet i år.

Heller ikke antallet af flåter har ændret sig.

»Vi havde en kort periode i vinter, hvor der ikke var nogen flåter. Men da frosten forsvandt, kom alle flåtlarverne frem,« siger René Bødker og forklarer, at flåterne næsten altid kan overleve uanset vejret, og at varmen ikke har betydning for antallet af flåter.

René Bødker står også bag hjemmesiden www.myggetal.dk, hvor man måler antallet af landets 30 forskellige myggearter uge for uge.