»Vi er alle danske borgere. Vi er samlet for at markere, at uanset religiøs baggrund og hudfarve er vi fælles om det her samfund.«

Sådan lød det fra arrangørerne, da der i går var juleoptog i Københavns gader i anledning af profeten Mohammeds og Jesus’ fødselsdag.

Budskabet om barmhjertighed og sameksistens lød fra speakeren fra ladvognen, der dannede fortrop i optoget. Kvinder, mænd og børn i alle aldre og farver havde trodset decemberkulden og var pakket ind i varme frakker og uldne huer. I den ene hånd bar de skilte med teksten ’Mohammed’ og ’Jesus’, og i den anden hånd de antændte fakler. Fra ladvognen gjaldede arabiske toner framusikanlægget til ære for de to profeter.

Skelner ikke

Arrangørerne var den muslimske forening Minhaj ul Quran og foreningen Julehjælpen, der hvert år samler penge ind til trængte familier. Sidste år hjalp Julehjælpen også muslimske familier – og netop derfor havde Minhaj ul Quran tidligere i år taget kontakt til foreningen i håb om, at de ville gå med i årets optog. Og det ville de.

»Vi skelner ikke mellem folk på baggrund af hudfarve og religiøs overbevisning. Da vi blev kontaktet af Minhaj ul Quran og blev spurgt, om vi ville deltage, sagde vi ja med det samme,« fortæller René Husted Vahl, formand for Julehjælpen.

Gårsdagens optog strakte sig fra Søndermarken på Frederiksberg,via Vesterbrogade og blev afsluttet på Rådhuspladsen i København, hvor der var taler og indsamling til Julehjælpen.

Profeten Mohammeds fødselsdag ligger ikke på en fast dato, men i år falder den i december, og derfor var det oplagt samtidig at fejre den kristne profet i gårsdagens optog, forklarer Qaisar Najeeb, formand for Minhaj ul Quran.

»Ekstremistiske holdninger vinder frem alle steder. Der er brug for, at vi samles og ser hinanden som medmennesker. Det er det, profeten Mohammed og Jesus står for,« siger Qaisar Najeeb.

Minhaj ul Quran har i 10 år markeret profetens fødselsdag med et optog. Sidste år var emnet anti-radikalisering.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere