Mumie med fletninger, bue og pil fra 1200-tallets Mongoliet udstilles for første gang på Moesgaard i Aarhus.

Aarhus. En 800 år gammel formodet krigerrytter fra Djengis Khans tid er trækplaster for en udstilling, der åbner tirsdag på Moesgaard Museum ved Aarhus.

Den mumificerede person fra 1200-tallet blev først fundet i 2016 og har ikke tidligere været udstillet.

- Han blev fundet højt oppe i bjergene i den vestlige del af Mongoliet, forklarer udstillingsleder Pauline Asingh fra Moesgaard Museum.

Museet syd for Aarhus har lånt mumien af universitetet i Ulan Bator, Mongoliets hovedstad.

Der har man angiveligt ikke haft kræfter eller ressourcer til at gøre mumien klar til udstilling.

Men den opgave takkede konservatorerne fra Aarhus ja til.

- Han ligger i en fint udhulet stamme, en slags kiste, som ikke hidtil har været renset for skidt og insektrester. Det har vi gjort nu, fortæller Pauline Asingh.

Klargøringen af mumien afslører, at personen formentlig stammer fra 1200-tallet.

- Ud fra hans beklædning og frisure og de ting, han har med sig i kisten, antager vi, at han kunne være en af Djengis Khans krigerryttere, siger Pauline Asingh.

Djengis Khan var lederen, der skabte det mongolske kejserdømme - verdenshistoriens største rige, der strakte sig fra Kina til det nuværende østlige Europa.

Khan selv afbildes ofte med en særlig frisure, som genfindes hos krigerrytteren.

- Han har små bitte fletninger bagtil, som er føjet op, så de ligner to løkker bag øret, og så er han ganske kortklippet lige ovenover. Det er fuldstændig Djengis Khan-frisure, siger Pauline Asingh.

Rytteren er blevet lagt i kisten og placeret på et plateau i bjergene med udsigt ud over de mongolske stepper.

Med sig har han sine vigtigste redskaber fra tiden som rytterkriger: Saddel, bue, pile, en hue, en drikkeskål og en shamandukke.

Det er planen, at mumien under opholdet i Aarhus skal igennem en ct-skanner. Det vil give eksperterne indblik i, hvad personen har levet af, og hvordan helbredstilstanden har været.

Og så kan det også give svar på en anden interessant oplysning: kønnet.

- Vi antager, at det er en mand. Men hvis det skulle vise sig at være en kvindelig rytterkriger, ja så er det bare en endnu mere fantastisk historie, siger Pauline Asingh.

Udstillingen "På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader" kan ses frem til april 2019.

/ritzau/