Ved at indkapsle en tumor har gruppe danske forskere forhindret kræftceller i at sprede sig. Det kan vise sig at være et gennembrud, lyder det.

En forskergruppe fra Københavns Universitet har netop taget første skridt mod at løse en af de store udfordringer, der længe har optaget kræftforskere.

Sammen med det britiske forskningsinstitut Francis Crick Institute har de danske forskere formået at indkapsle en kræfttumor og derved forhindret kræftceller i at sprede sig. Et resultat, der kan få stor betydning for kræftforskningen fremadrettet, forudser forskningsleder på projektet, lektor Janine Erler fra Københavns Universitet:

»Vi befinder os stadig på et tidligt stadium, men resultaterne er meget lovende. Hvis yderligere forsøg påviser, at denne behandlingsform kan hjælpe patienter, vil vi være på vej til at løse en af kræftforskningens største udfordringer - nemlig hvordan man forhindrer kræft i at sprede sig,« siger hun i en pressemeddelelse.

Når kræft spredes i kroppen, er det fordi, at kræftceller er i stand til at programmere bindevævsceller i områder omkring en kræfttumor, som gør det omkringliggende væv stift. Når vævet er stift, kan kræftcellerne bide sig fast i vævet - og dermed sprede sig rundt i kroppen via blodet.

Forskergruppen har med den nye teknik formået at reprogrammere bindevævscellerne, så kræftcellerne ikke kan gøre vævet stift og dermed sprede sig.

Forskernes har brugt et i forvejen eksisterende præparat til at nå frem til deres resultater, og de håber derfor, at deres resultater snart kan være til gavn for kræftpatienter, da præparatet allerede er godkendt og testet.

Dem melding og de foreløbige resultater vækker stor glæde hos britiske Cancer Research, der undersøger forskellige kræftformer.

»De fleste kræftrelaterede dødsfald skyldes spredningen af kræftceller til andre dele af kroppen, hvor de vokser som sekundære tumorer. Vi ved, at det ikke kun er kræftceller som spiller en rolle i denne proces, men at andre celletyper også er involveret,« siger forsknings- og informationsmanager Nell Barrie i en pressemeddelelse.

»Den gode nyhed i forskning som denne er, at den har potentiale til at stoppe kræftspredningen. Vores håb er, at resultaterne kan føre til bedre måder at kontrolle sygdommen – og redde flere liv,« siger han.