Som BT har afsløret, så opfordrede imam Hajj Saaed direkte til krig mod jøder aftenen før, at 22-årige Omar El Husseins begik terror i København,

Prædiken fandt sted over middag fredag den 13. februar for fulde sale i moskeen Masjid Al-Faruq på Heimdalsgade på Nørrebro - kun omkring hundrede meter fra Mjølnerparken, som Omar El Hussein har haft en tilknytning til, og hvor han søgte tilflugt mellem de to attentater.

På en video menigheden bag moskeen selv har lagt på Facebook, opfordrer imamen Hajj Saaed på arabisk sine tilhørere til at følge profeten Muhammed, der førte krig mod jøderne.

Derfor tog BT i dag, fredag, ud til fredagsbønnen ved moskeen, som ligger i en baggård til Heimdalsgade. Målet var at få Hajj Saaed i tale.

Vi blev dog nægtet adgang til moskeen af en dørmand. Han henviste til, at der ville dukke en talsmand op.

Og det gjorde der: Det viste sig at være Khalid Danø, der kalder sig bestyrelsesmedlem i moskeen.

Han begyndte med at tage ordet:

»Vi vil gerne undgå, at det bliver et mediecirkus, og vi mener også, at de andre medier burde tage afstand til den tynde kop te, som BT har leveret,« starter han med at sige.

Hvorfor er det en tynd kop te?

»Fordi det er taget ud af en sammenhæng. Det er manipulation og fordrejning. Det er et ynkeligt forsøg på at fjerne årsagen til det egentlige problem, som er, at man fra de danske politikere og mediers side har været med til at skabe et klima fyldt med had, som har gjort, at der opstår hændelser. Det er et forsøg på at fjerne de problemer, der er i samfundet, og som politikere og medier selv har været med til at skabe,« lyder analysen fra Khalid Danø.

Hvorfor skal der erklæres 'krig mod jøder' i en prædiken i moskeen?

»Jeg vil anbefale, at man finder en tolk, hvis man ikke selv kan arabisk, og så vil man finde ud af, at de få citater, der er taget ud, intet har at gøre med at føre krig imod jøder.«

Vi har fået folk til at oversætte og tolke den. Men igen: Hvorfor skal der prædikes krig med jøder. Ordene bliver jo brugt. Og i prædiken siger Hajj Saeed direkte, at de muslimer, der assimilerer sig, er dyr? Hvorfor siger han det?

»Prøv og hør her, jeg har kommenteret på BT's journalistik og anklagerne imod Hajj Saeed. Og jeg mener, at det er et forsøg på at fjerne fokus i samfundet. Man leder med lys og lygte efter en syndebuk, der skal stå til regnskab for de ting, der er sket. Det har ikke noget med Hajj Saeed at gøre eller Al-Faruq-moskeen. Det er en tynd kop te fra BT's side. Alle journalister der tager sig selv en lille smule seriøst burde tage afstand fra den slags journalistik. Årsagen til problemerne er den udenrigs- og indenrigspolitk der er fra politikernes side. Det har skabt et hadefuldt klima og krænkelser, som gør, at der opstår ting, hvor folk mister hovedet.«

Hvad har det så med jøder at gøre?

»Jeg har slet ikke snakket om jøder.«

Jeres imam prædikede had imod jøder i sidste uge....

»Jeg taler slet ikke på imamens vegne,« hævder Khalid Danø nu.

BT forsøger at få flere af moske-gængerne til at sig ord, men ingen ønsker at sige noget. Der er ellers livlig aktivitet og masser af mennesker på vej ind i moskeen i det råkolde og grå vintervejr. Det er kun mænd, der går ind i selve moskeen.

Første fredagsbøn efter det formodede terror-angreb i København den 14. februar 2015, hvor tre mistede livet, inklusive angrebsmanden, samt fem sårede politifolk. Her ses Junes Koch ved Moskeen på Heimdalsgade 39, Nørrebro.
Første fredagsbøn efter det formodede terror-angreb i København den 14. februar 2015, hvor tre mistede livet, inklusive angrebsmanden, samt fem sårede politifolk. Her ses Junes Koch ved Moskeen på Heimdalsgade 39, Nørrebro. Foto: Uffe Weng
Vis mere

Hajj Saeed dukker heller ikke op. Men pludselig dukker et kendt ansigt op dog op: Hizb ut-Tahrirs talsmand Junes Kock, der tidligere har deltaget i debatter som forsvarer af Hizb ut-Tahrirs version af islam.

»Det ser ud som om, det er taget ud af en kontekst. Det er en en lang fredagsbøn, som er på mere end en halv time. og så er der blevet klippet selektivt i det.«

Hvorfor er det, at imamen nævner 'krig mod jøder'?

»Det er det, der er pointen, det er blevet klippet selektivt i prædiken. Den handler om interreligiøs dialog, og så nævner han alle mulige eksempler for at få balance i det. Det refererer ikke til noget, der har noget med situationen i dag at gøre.

Der bliver prædiket, at folk, der assimilerer sig, er at sidestille med dyr....

»Det er en reference til det menneskelige intellekt. Det vil sige, dem der ikke gør sig dybere overvejelser, så siger Gud i Koranen, at de, der ikke gør det, de er værre end dyr. Dyr har ikke fået noget intellekt. De handler bare instinktivt. Det er taget ud af en kontekst. Det er en tale til muslimer, som forstår konteksten. Og ikke folk som sidder og klipper i det,« siger Junes Koch.

Du kan ikke komme uden om, at han taler om 'krig mod jøder'. Hvorfor gør han det?

»Jeg bliver nødt til at sige til dig, at jeg har ikke set hele talen på de fulde 33 minutter. Så før vil jeg ikke udtale mig om, hvad der ligger i det.«

Det lykkedes ikke BT at få en kommentar fra imam Hajj Saeed selv ved moskeen.