Morten Lehani Neergaard og Nanna Lehani Neergaard.
Morten Lehani Neergaard og Nanna Lehani Neergaard.

Morten Lehani Neergaard led i sidste uge et dødeligt hjertestop. Han efterlader sin unge kone Nanna Lehani Neergaard på 27 år og deres søn Mads på knap to år. Men midt i sorgen er der et lille lyspunkt. Mortens organer har potentielt reddet seks menneskers liv.

Det er med tunge åndedrag, at Nanna fortæller om sin mand. Hendes partner gennem 12 år og ægtemand de seneste knap fire led et fatalt hjertestop – kun 29 år gammel.

»Det skete alt for tidligt. Det kom fuldstændigt ud af det blå, og det er ikke helt gået op for mig endnu. Men det kommer jo nok, og så vælter det mig omkuld. Men jeg bliver også nødt til at være stærk over for vores søn – han er pjevset og kærlig og vil kramme hele tiden, så der er tydeligvis et savn.«

Sundhed

Søndag nat 29. maj ville Mortens hjerte ikke mere. Nanna vågnede ved hans side i chok og med 112 i røret, begyndte hun at give ham hjertemassage. Hjælpen var på vej, men der gik et lille kvarter, før paramedicinere var ved parrets hus i Kalundborg på Nordvestsjælland.

»Det føltes som en evighed! Jeg synes, at der gik meget lang tid, og man føler sig så hjælpeløs i mellemtiden.«

Desværre gik der en time, før Mortens hjerte igen begyndte at slå. Ambulancen satte udrykningskurs mod Holbæk Sygehus, hvor Morten blev stabiliseret og sendt videre til Rigshospitalet i København. Her blev han nedkølet og lagt i koma, så hjernen ikke skulle tage skade.

Men Morten kunne ikke vækkes igen.

Artiklen fortsætter under billederne

Her ses hele den lille familie Neergaard.

Her ses far og søn sammen. Mortens alt for tidlige død har ramt hårdt – men der er en lille trøst.

»Jeg behøver nok ikke at sige, at jeg synes, livet er meget uretfærdigt, og at ingen ting giver mening, men jeg har lovet Morten at være stærk og passe godt på Mads, så det bliver jeg nødt til,« siger Nanna Neergaard.

Nyt liv i døden

For et par år tilbage, forsøgte Nanna Neergaard at overbevise hendes mand om, at han skulle tage stilling til organdonation. Men om hun trængte gennem med sit budskab, det vidste Nanna faktisk ikke. Derfor kom det som en positiv overraskelse, at Morten havde taget stilling til organdonation, og derfor står hans lunger, lever, bugspytkirtel og nyrer nu til at redde andres liv. Lægerne har vurderet, at Mortens intakte organer potentielt kan redde seks menneskers liv – heriblandt et lille barn.

»Det er en trøst, at han har reddet andre, når han nu skulle herfra. Og det er vildt, at han kunne redde et barn, når vi nu også selv har et barn, der er så lille. Jeg har altid haft den holdning, at man skulle hjælpe, hvis man kunne, og jeg vil gerne følge de mennesker, som Morten er med til at redde.«

Artiklen fortsætter under billedet

Fra bisættelsen af Morten Lehani Neergaard. Her ses kisten dekoreret med billeder af den lille familie.

Derfor vil Nanna Neergaard også gerne komme med en bøn. Tag stilling til organdonation.

»Det er vigtigt, at man snakker om det i familierne. Det er en presset situation, og så er det rigtig vigtigt, at man selv har taget aktivt stilling til, hvad der ske med ens organer. Når man står i en situation, hvor man ikke tænker klart, så er det virkelig rart at man ikke også skal den beslutning oven i alle de andre beslutninger, man også skal tage.«

Morten Lehani Neergaard med sin søn Mads.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.