Linda Persson Legaard havde lørdag taget sin 4-årige autistiske søn, Marcus, med en tur på Bakken i København. Det var meningen, at mor og søn skulle have en hyggelig søndag i forlystelsesparken, men oplevelsen blev ødelagt af en voksen mand, da han tog fat i Marcus og skældte ham og hans mor ud og blandt andet kaldte den 4-årige autistiske dreng for 'uopdragen'.

Optrinnet endte med, at Linda og Marcus var nødt til at tage hjem, fordi Marcus var så utryg og ked af det.  

Derfor har hun skrevet et åbent brev, som hun håber, kan få andre til at tænke over, hvorfor børn som hendes Marcus opfører sig anderledes. Brevet kan læses i bunden af artiklen.

Brevet er blevet 'liket' af mere end 3.000 mennesker, og mere end 1.600 personer har delt Linda Persson Legaards fortælling. Hun er desuden blevet kontaktet af justitsminister Karen Hækkerup, der har opfordret hende til at stå frem og fortælle sin historie.

Linda Persson er både overrasket og overrumplet over de mange reaktioner, hun har fået.

- Jeg blev overvældet. Jeg har hørt fra andre forældre med lignende diagnoser, der skriver, at det havde de aldrig haft overskud til. Det bliver man altså rørt over. Jeg synes jo ikke, jeg har gjort noget særligt. Jeg var bare rigtig, rigtig frustreret, siger Linda Persson Legaard til BT.

Linda Persson forklarer, at hendes søn lider af infantil autisme. Det betyder, at han er langsomt udviklet i forhold til sine jævnaldrende. Han har blandt andet problemer med at tale, laver sine egne ord, han har svært ved at indgå i sociale relationer, og han har svært ved at forstå de sociale regler, forklarer hans mor.

Ifølge Linda Persson Legaard er det tydeligt at se, at hendes søn ikke er på niveau med sine jævnaldrende. Men det hjalp ikke, da de lørdag stod i kø til en forlystelse.

Marcus kom ved et uheld til at springe foran en voksen mand i køen, og det ville den voksne mand ikke finde sig, og han tog fat i Marcus og skældte både mor og søn ud. Det har mærket Linda, der tidligere har oplevet, at folk ser skævt til hende, fordi hendes søn opfører sig anderledes. Men hun har aldrig tidligere oplevet, at det er gået udover hendes søn, og episoden har efterladt Linda Persson Legaard dybt frustreret.

- Jeg følte mig så nedgjort som forælder. Jeg har tidligere oplevet, at folk har sagt, at Marcus er uden for pædagogisk rækkevidde og så videre. Men det har kun ramt mig. Jeg har ikke tidligere stået i en situation, hvor det er gået udover min søn, forklarer en frustreret Linda Persson Legaard til BT.

Se Lindas brev til manden, der overfusede hende og hendes søn på Bakken her:

Kære fremmede.

Tak for et behageligt møde på Bakken i dag.

Jeg fandt det glædeligt at hjælpe dit barn ud af indgangen til børneforlystelsen, i det han tydeligvis havde fortrudt inden turen.

Hvad jeg fandt mindre glædeligt var din måde at møde min søn på. Min søn som oven i købet, har nogle særlige behov!

Fordi jeg hjalp din søn ud, kunne min søn, som vel er omkring et års tid ældre end din, gå længere frem, for at stå i kø til forlystelsen. Her kommer vi så til jeres møde. I stedet for at stille sig bag dig, begår min søn, den fejl, at han stiller sig ind foran dig. Din reaktion på dette er, at tage fat i min dreng, du hæver stemmen og snakker både grimt og nedladende til ham. Du slipper hans arme da jeg beder dig om det, men da jeg beklager hans gerning og fortæller dig at han er autist, vender du øjne af mig og ryster på hovedet, samtidig med at du siger; "Det er fordi han ikke er opdraget" -hvorefter du tager din tur i forlystelsen.

Jeg sagde ikke mere til dig, men jeg blev ked af det! Ked af det, fordi jeg valgte at hjælpe dit barn ud, i stedet for at være gået frem sammen med min søn, så situationen ikke var opstået. Ked af at mit barn, blev så ked af det, at vi bagefter var nødsaget til at køre hjem. Ked af at blive opfattet som en dårlig mor. Men mest af alt bliver jeg ked af at min søn skal møde, så uforstående en omverden, som gør det noget nær umuligt at fungere som en 'almindelig' familie.

Du stod der i dine spidse italienske fine sko, hilfiger jeans, tilhørende skjorte og nyklippet hår. Din søn i fint Hummel tøj, han var ren og fin, han virkede som en sød lille dreng og han sagde iøvrigt pænt tak for hjælpen. Alt det er fint nok! Jeg er bare ikke kommet mig over din afstumpede opførsel og det, at du gjorde min søn fortræd!

Du har sikkert ikke dårlig samvittighed over din opførsel, så jeg håber bare I havde en fortsat god dag/aften, det fortjener din søn om ikke andet.

Kære du som læser dette, næste gang du møder et barn som virker anderledes, så stop op og tænk tanken, at det kunne være, barnet kæmper med et psykisk handicap. Tilbyd din hjælp i stedet for at dømme, så her kan være plads til alle.

Kh. -og tak fordi du læste med

- En stærk mor.