Den danske læge og psykiater Henrik Day Poulsen har bragt sindene i kog hos mange danskere, efter at han i en klumme i Berlingske har langet ud efter de »hysteriske personer«, der mener, at de har pådraget sig alvorlige bivirkninger fra HPV-vaccinen.  

I klummen efterlyser han en vaccine mod dumhed, som kan gives til de forældre, der fravælger at lade deres børn vaccinere.

Med sin klumme fremstår Henrik Day Poulsen dog negligerende over for de udfordringer og bivirkninger, som mange kvinder lever med, efter at de har fået HPV-vaccinen, mener 45-årige Tanja Haddaoui. Hun er mor til 14-årige Patricia, der blandt andet lider af svimmelhed, kronisk migræne og kroniske rygsmerter.

Lidelser, som ifølge Tanja Haddaoui er forårsaget af HPV-vaccinen.

»Det berører mig kraftigt, at han sætter et mærkat på os forældre som værende dårlige forældre. Han siger, at vi ikke har andet at lave, og at vi derfor bare har opfundet det her,« siger Tanja Haddaoui.

Læs også:

14-årige Patricia Haddaoui fik sin sidste HPV-vaccine i efteråret 2013. Siden har hun været hårdt ramt af kronisk migræne og kroniske rygsmerter. Det har betydet, at hun sidste skoleår var fraværende 80 procent af tiden. Tanja Haddaoui og hendes mand har derfor været nødt til at ansætte en privatlærer til deres datter, som drømmer om at blive dyrlæge.

Det værste er dog ifølge Tanja Haddaoui, at hendes datter konstant løber panden mod muren i det danske sundhedssystem, som endnu ikke har fundet en diagnose, der passer til datterens symptomer, til trods for at hun flere gange er blevet tilset af specialister og neurologer.

»Det værste er, at hun har mistet troen. Man har jo skullet trække hende med, fordi hun også er en pige med en selvstændig mening. Men lægerne lytter ikke til de ting, vi siger, og de vil meget gerne dreje det over på, at det nok er noget psykisk,« fortæller Tanja Haddaoui.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses 14-årige Patricia Haddaoui sammen med sine forældre til sin konfirmation i foråret 2015. Foto: Privat
Her ses 14-årige Patricia Haddaoui sammen med sine forældre til sin konfirmation i foråret 2015. Foto: Privat
Vis mere

Hellere det end kræft

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat HPV-vaccinen, som ifølge Sundhedsstyrelsen beskytter op mod 70 procent af tilfældene af livmoderhalskræft. Ikke desto mindre har Sundhedsstyrelsen bedt Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) om at foretage en ny vurdering af HPV-vaccinens risikoprofil.

Det sker efter, at over 1300 danske kvinder har indberettet bivirkninger, som de angiveligt har fået som følge af HPV-vaccinen.

Selvom al medicin har bivirkninger, mener Henrik Day Poulsen alligevel, at bivirkningerne skal ses i forhold til virkningen. At unge piger får muskelømhed eller feber er trods alt bedre end kræft, skriver han i klummen. Det er Tanja Haddaoui lodret uenig i.

»Hvis man får kræft, har man en mulighed for at få stillet en diagnose og for at få en behandling. De her piger står i ingenmandsland, og du kan ikke blive hørt eller få tilkendegivet, hvad der er galt. Du står bare med et barn, som er fuldstændig ødelagt,« siger hun.

Læs også:

Henrik Day Poulsen tvivler ikke på HPV-vaccinen. Samtidig understreger han, at det ikke er videnskabeligt bevist, at HPV-vaccinen fører de bivirkninger med sig, som mange kvinder påstår. Til gengæld mener han, at mødre som Tanja Haddaoui er med til at skabe en falsk stemning, der kan få endnu flere tvivlere til at fravælge vaccinen på vegne af deres børn.

»Mødrene siger, at de tror, at migrænen og alle de andre smerter skyldes vaccinen, og så går de ud og laver en bekymring, som får andre til at gøre præcis det samme, og taberne bliver deres børn,« siger han.

Tanja Haddaoui har generelt stor tiltro til lægevidenskaben, og hun har altid vaccineret sine tre børn efter det danske vaccinationsprogram. Alligevel frygter hun, at Henrik Day Poulsens klumme kan få tvivlerne til at vælge HPV-vaccinen til på vegne af deres børn.

Derudover er hun forarget over hans holdning om, at danske forældre, der udviser betænkeligheder over for HPV-vaccinen, bør vaccineres mod dumhed.

»Jeg mener, han mangler næstekærlighed og empati. Der er så mange piger, der er syge, og som ikke bliver anerkendt, så han puster virkelig til en ild, som er i lys lue i forvejen,« siger hun.

Tanja Haddaouis kritik tager Henrik Day Poulsen dog ikke særlig tungt.

»Klummen er skrevet meget polemisk, men hvis man skal have en god debat, må folk også kunne tåle, at man er uenige,« siger han.