Lyt til artiklen

Børn kræver tid og overskud. Det har de fleste forældre erkendt, og nu viser en ny undersøgelse, at mange forældre fravælger at få flere børn, netop på grund af manglende tid og overskud.

I undersøgelsen, der er lavet af Analyse Danmark for Avisen.dk, har man spurgt 1.101 danske forældre, der har børn under 16 år, om de ønsker at få flere børn. Det svarer 65 procent nej til med forskellige begrundelser som alder, tid eller økonomi.

Og omkring en tredjedel af de 18-39-årige fravælger altså barn nummer to eller tre, fordi de har nok at se til, skriver Avisen.dk.

LÆS OGSÅ

En tredjedel er et højt tal, men det kommer alligevel ikke bag på Helle Rosdahl Lund, der er leder af Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

»Det at gå fra barn nummer et til barn nummer to, kan være en stor udfordring, og mange oplever det som hæmsko for at få en aktiv karriere,« forklarer hun.

Centerlederen oplever, at familieliv og arbejdsliv flyder mere sammen, og derfor efterlyser hun nye spilleregler på arbejdspladserne, der bakker op om børnefamilierne.

LÆS OGSÅ

Men forældrene skal samtidig selv blive bedre til at vælge ting fra i de år, man har små børn, mener hun:

»Far og mor skal jo ind og prioritere, hvad de egentlig bruger deres tid på. Og har man små børn, er det måske ikke lige i den periode, man skal løbe de fleste maratoner eller cykle på landevejene i flere timer,« siger Helle Rosdahl Lund.

Men i følge hende vil det også kræve, at hele samfundet ændrer diskurs, så vi får en ny måde at omtale det at blive forældre på:

»Det er ikke sådan, at det primært er i dit arbejdsliv, du får din udvikling og bliver mere værd som menneske. Det er jo også netop, når man er sammen med børn, at man lærer noget om sig selv som menneske. Det er enormt vigtigt, at vi som samfund også opfatter det som en værdi,« siger hun.

Og det er ikke kun de menneskelige værdier i forældreskab, der skal snakkes mere om. Rent lavpraktisk er børn også i det store hele en god forretning.

»Vi hører altid om, at børn de koster samfundet rigtig mange milliarder. Men man snakker ikke rigtig om, at børn rent faktisk giver samfundet mange milliarder i forhold til at skabe arbejdspladser i institutioner og produktion af børneting. Den økonomi er enormt stor,« påpeger Helle Rosdahl Lund.