Den 27-årige mor fra Nordjylland, der onsdag aften dræbte sin datter og efterfølgende forsøgte at begå selvmord, var blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling få dage før tragedien. Nu vil regionen tjekke, om der er sket fejl i sagen.

Onsdag aften blev Nordjylland ramt af en tragedie, da en 27-årig mor dræbte sin datter i familiens hus, mens faderen var ude for at lufte hunden.

Moderen var få dage inden blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling, hvor hun om søndagen selv havde ladet sig indlægge, efter at hun havde haft ’grimme tanker’. Det kom frem under torsdagens grundlovsforhør, hvor den 27-årige blev fremstillet ’in absentia’.

Men måske kunne den frygtelige tragedie være undgået. I retten kom det nemlig frem, at moderen, der gennem flere måneder har lidt af depression og i marts fik konstateret en psykose, allerede var blevet udskrevet efter blot én dags indlæggelse, da sygehuset i Brønderslev angiveligt mente, at man ikke kunne gøre mere for hende. I stedet blev kvinden henvist til egen læge, hvor hun først fik en tid den 21. juni.

Dertil kommer, at kvinden angiveligt selv måtte kæmpe for at blive indskrevet til at begynde med om søndagen. Da hun første gang henvendte sig til den psykiatriske afdeling på sygehuset i Brønderslev, blev hun nemlig afvist, da hun ikke havde en lægeerklæring. Den fik hun senere fra en vagtlæge, hvorefter hun kunne få lov at blive indlagt.

Jan Maintz, der er lægefaglig direktør i Region Nordjylland kalder hændelsen ’dybt tragisk’. Han oplyser dog, at han i forhold til loven om tavshedspligt ikke kan udtale sig om en konkret patient.

»Men det er klart, at når sådan noget sker, så påvirker det jo os alle rigtig meget. I sådan en situation gør vi det, at vi iværksætter en undersøgelse og analyse, hvilket vi har gjort i formiddag med henblik på at se, om det forløb, som patienten har haft hos os, har været tilfredsstillende, eller om der er nogle ting, der kunne have været bedre,« siger han.

»Vi gennemgår alle sikkerhedsprocedure og alle elementer i selve patientforløbet,« tilføjer han og oplyser, at resultatet af undersøgelsen først forventes at foreligge om nogle dage.

Jan Maintz kan ikke bekræfte, at den 27-årige kvinde, som det kom frem under grundlovsforhøret, blev afvist af sygehuset i Brønderslev første gang hun henvendte sig, eller at hun blev sendt hjem med henvisning til egen læge.

»Noget af det, som du antyder her, det har jeg ikke hørt noget om overhovedet. Jeg er ikke oplyst om, at patienten skulle være blevet afvist. Det er jeg virkelig ikke,« siger han.

Hvad siger du til, at sådan noget sker få dage efter, at en patient bliver sendt hjem?

»Vi forsøger ikke at afvise nogle patienter overhovedet. Så det er bestemt vores holdning, at vi ikke ønsker at afvise nogle patienter, der har brug for behandling. Det gør vi virkelig ikke. Men vi kan jo heller ikke holde folk tilbage mod deres ønske,« siger han.

Den 27-årige kvinde stak sin datter i halsen, mens pigen sov. Pigens lillebror lå også og sov i huset, men kom ikke til skade. Politiet har kun sigtet kvinden for drab på datteren, da der ikke er noget, der tyder på, at moderen også forsøgte at slå den lille dreng ihjel.

Efter forbrydelsen ringede moderen selv til alarmcentralen. Det samme gjorde børnenes far, der stærkt chokeret fandt først sin kone blødende i køkkenet og derefter sin døende datter i pigens egen seng på villaens førstesal.

Da politiet kom til stedet, fandt de faderen i haven med den lille dreng i favnen.

Den ni-årige pige var fortsat i live, da politi- og ambulancefolk kom til stedet, men hendes liv stod ikke til at redde.