Da Mohamad Mouamin den 10. december kunne se sig afvist fra at få dansk statsborgerskab, fordi han havde kørt uden sele i en bil med to nedslidte dæk, troede han ganske enkelt, det var en joke.

Ikke desto mindre har færdselsovertrædelsen fra december sidste år nu kostet ham muligheden for at få dansk statsborgerskab indtil 2017. Og det er ganske enkelt uforståeligt for den 21-årige iraker, der betragter sig selv som en velintegreret, flittig ung mand.

»Helt ærligt, jeg forstår det ikke. Man lader kriminelle indvandrere blive i landet, og nogle af dem får endda statsborgerskab. Imens bliver jeg afvist for to nedslidte dæk og en sele, selvom jeg har gode karakterer fra skolen, har haft fritidsjob i mange år, og aldrig modtaget offentlig støtte eller begået anden kriminalitet,« siger Mohamad Mouamin, der i øvrigt bestod sin indfødsretsprøve med 39 rigtige ud af 40 spørgsmål.

Ramt på nationalfølelsen

Mohamad Mouamin kom til Danmark som 8-årig med sin familie, og han siger, at han ikke føler noget særligt tilhørsforhold til sit oprindelsesland, Irak.

Tværtimod har han taget de danske værdier om frihed, åbenhed og demokrati til sig, og derfor blev han også paf, da han fandt ud af, han måtte se langt efter statsborgerskab.

»Jeg føler mig som dansker. Jeg vil gerne Danmark! Jeg er jo ikke dum. Jeg kan godt se, hvor godt det er at bo i Danmark, og det vil jeg gerne bidrage til og være en del af. Så det her føles som et slag i maven,« fortæller han.

Ud over en såret dansk nationalfølelse, er Mohamad Mouamin også ked af at skulle undvære sit statsborgerskab af mere praktiske grunde.

Han fortæller om, hvilke begrænsninger han har oplevet, når han har forsøgt at rejse til andre lande og nævner, hvordan han som den eneste i sin klasse ikke kunne komme med på studietur til USA i 3.g på grund af sit irakiske statsborgerskab.

Konsekvensen blev, at han måtte skifte klasse, så han kunne komme på studietur til Kina i stedet.

Mohamad Mouamin kom til Danmark med sine forældre som flygtninge, da han var 8 år.
Mohamad Mouamin kom til Danmark med sine forældre som flygtninge, da han var 8 år. Foto: Simon Skipper
Vis mere

SF vil tage sagen op

Mohamad Mouamin har siden sit afslag fortalt om sin historie på Facebook, hvilket ikke er gået ubemærket hen. Hans opslag er i skrivende stund delt mere end 3.000 gange, har modtaget over 7.500 ’likes’ og er kommenteret flittigt. En af dem, der blandt andet har taget kontakt til Mohamad Mouamin er SF’s indfødsrets- og integrationsordfører, Jacob Mark.

Han indrømmer, at indfødsretsudvalget har ’sovet i timen’, og at han vil forsøge at tage Mohamad Mouamins sag og i udvalget i det nye år. Han forklarer desuden, hvordan udvalget behandler sager og dermed, hvordan en sag som denne kan opstå.

»Man får ikke fremlagt sagerne - de kommer som numre. Så det er først ved denne besked, at det er gået op for mig, hvordan din sag fx ser ud,« skriver Jacob Mark.

Dertil uddyber han, hvorfor Mohamad Mouamins ansøgning og statsborgerskab blev afvist.

Reglerne er, at man ikke må være idømt bødestraffe for mere end 3.000 kr. for de seneste tre år op til ens ansøgning. Har man været idømt mere end det, men stadig under 6.000 kr., kan man fremlægge sin sag for Indfødsretsudvalget – bare ikke hvis ens bødestraf stammer fra en overtrædelse af færdselsloven.

Mohamad Mouamins bøde for kørsel uden sele og nedslidte dæk løb op i 3.500 kr.

Stoler stadig på systemet

Selvom Mohamad Mouamin sagtens kan se rimeligheden i, han skal betale en bøde efter at have brudt loven, mener han ikke, at der er en sammenhæng i, man har valgt at hæve bødestrafferne uden samtidigt at hæve bødegrænsen for opnåelse af statsborgerskab.

»Jeg har tillid til det danske system, og jeg tænker, at alt det her må være en fejl. Men jeg synes, det er betryggende, at min sag vil blive taget op nu, og at man vil kigge på måden, man træffer beslutninger på.«

Mohamad Mouamin fortæller, at han har tænkt sig at søge om dansk statsborgskab igen, når det engang bliver muligt for ham. I mellemtiden vil han arbejde og uddanne sig:

»Mit næste skridt nu er at forbedre mig og tilpasse mig systemet, så jeg kan godkendes næste gang.«