Mohamad Al Jawerheri mener, det er nødvendigt at blande sig for at vise, at mange muslimer gerne vil Danmark og de danske værdier

Da Mohamad Al Jawerheri var yngre, elskede han at spille fodbold med sine kammerater på fodboldbanen ved boligblokken i Næstved, hvor han har boet i alle 17 år af sit liv. Det bedste var dog, da han kom hjem i familiens lejlighed efter fodboldkampen og tændte for fjernsynet.

Her tunede han ind på kanaler, hvor han blev opdateret på de seneste nyheder om samfundet og den politiske verden.

Lysten til at debattere og være en del af den offentlige debat var heller ikke fremmed for ham, da han kort før jul blandede sig i en debat om islam på den stærkt islamkritiske facebookgruppe ’Ja til frihed – Nej til islam’.

»Jeg har altid været interesseret i nyheder og i at blive klogere på samfundet. Da jeg var yngre, brugte jeg meget tid på at lære fremmedord udenad. I en hel uge gik jeg og sagde ’blasfemi’ til min morfar,« fortæller Mohamad Al Jewerheri ude foran den boligblok på Manøvej i Næstved, der har dannet rammerne om gymnasieelevens opvækst.

Stærke reaktioner

Mohamad Al Jawerheri havde ikke regnet med, at hans deltagelse i Facebook-debatten kunne afføde så stærke reaktioner fra med-debattørerne, som det var tilfældet.

Han blev meldt til Politiets Efterretningstjeneste, mistede sit fritidsjob i Bilka og blev i private beskeder truet med at blive hængt ud på løbesedler.

»Det var jo helt absurd, at det kunne komme så vidt. Jeg følte, det var nødvendigt at blande mig i debatten, fordi deres generaliseringer om muslimer er forkerte. Jeg ville vise dem, at vi er mange, der vil Danmark og de danske værdier. Nogle mennesker har meget fastgroede holdninger, og så er det om at vise, at ikke alle muslimer er sådan, som de forestiller sig,« siger han.

Mohamad Al Jawerheris forældre kom til Danmark fra Irak som politiske flygtninge i 1990erne, kort før han blev født. På det tidspunkt havde hans bedsteforældre boet her i landet i flere år. Han beskriver sin opvækst med forældrene og sine to mindre brødre som tryg.

»Mine forældre har gjort meget ud af at give os sunde værdier, hvor man har respekt for andre, selvom man er uenige,« siger han.

Ifølge Mohamad Al Jawerheri viser Bilka-sagen, at ytringsfriheden er udfordret i Danmark.

»Jeg har brugt ytringsfriheden korrekt og har ikke krænket nogen med nedladende bemærkninger. Jeg har endda rost Bilka, og alligevel har det været nok til, at jeg blev tvunget til at sige op«, siger han.

Thomas Telner, der deltog i debatten med Mohamad Al Jawerheri, mener, at der er for få moderate muslimer, som tager afstand fra sharia i Danmark. Men det er ikke tilfældet, mener gymnasieeleven fra Næstved.

»Mange muslimer deltager flittigt i debatten. Blandt andet politikere og kunstnere,« siger han.

Vil læse medicin

Selvom der er blevet brugt mange timer på fodboldspillet med vennerne ved boligblokken, så stod en karriere på højde med Zlatan Ibrahimovics ikke lige for.

I stedet har Mohamad Al Jawerheri ambitioner om at læse medicin, når studenterhuen er i hus om et par år. Men det er dog ikke prestigen og lønnen i lægevirket, der trækker.

»Når jeg har været ved lægen, har jeg lagt mærke til, hvor glade patienterne bliver, når de bliver hjulpet. Den glæde vil jeg gerne opleve, og derfor vil jeg læse medicin,« siger han.