71-årige Mogens Pedersen har tabt en kvart million kroner på handel med binære optioner - en ny type ekstremt risikable investerings-spil

Den 71-årige mand, der sidder og drikker en kop kaffe i sit køkken, får stadig kuldegysninger og en vis rysten på hænderne, når han fortæller sin historie.

Om hvordan han med egne ord blev »taget så grundigt ved næsen, manipuleret, snydt, bestjålet og trukket ved næsen rundt i manegen.« Og om, hvordan han på knap fire måneder blev 250.000 kroner fattigere.

Det hele startede en torsdag i april sidste år. Mogens Pedersen havde lånt sønnens bil, da han var på vej ned for at hente børnebørnene i daginstitutionen, da en kvindelig bilist kørte direkte ud for rødt i et lyskryds. Mogens Pedersen forsøgte at svinge ud til siden, men han kan ikke undgå at ramme bilen. Hjertet sad oppe i halsen på den ældre mand, da han steg ud og så, at kvindens forskærm og motorhjelm var knust.

Heldigvis var ingen kommet til skade, men det viste sig, at sønnens Citroën var totalskadet. Det endte med en længere forsikringssag, og selv om kvinden påtog sig skylden, kunne erstatningen fra forsikringsselskabet ikke dække udgifterne til en ny bil.

Med dårlig samvittighed over at have ødelagt sønnens bil, begyndte Mogens Pedersen i dagene efter at tænke på en reklame, han havde set på Facebook nogle uger forinden. Han havde klikket sig ind på en hjemmeside, der lokkede med overskriften ‘Den Danske Metode’, hvor en dansktalende mand fortalte, at han havde tjent millioner af kroner, hurtigt og nemt.

Det lød næsten for godt til at være sandt, tænkte Mogens Pedersen - men måske var der alligevel noget om det? Og det kunne vel ikke skade at sende sit telefonnummer og email-adresse.

Opringning fra børsmægler

Kort tid efter blev han ringet op af en engelsktalende mand, der præsenterede sig som en erfaren børsmægler fra England. Han fortalte venligt om, hvordan det var muligt at tjene kæmpe summer ved at investere i såkaldte ‘binære optioner’.

Fænomenet, der har været i kraftig vækst på internettet i løbet af de seneste år, foregår på den simple måde, at brugerne ‘spiller’ penge på, hvordan kurser og priser udvikler sig på forskellige markeder. Det kan f.eks. være prisen på guld, olie, valuta eller kaffe. I praksis foregår det på den måde, at man indgår et væddemål med virksomheden - f.eks. om prisen på guld er steget om fire dage - på et bestemt klokkeslæt. Hvis kunden vinder væddemålet, bliver vedkommende typisk lovet en fortjeneste på 75-80 procent. Omvendt er de indskudte penge tabt, hvis prisen på guld er faldet, når handlen lukkes.

Den pensionerede maskinmester og sælger, der bor alene i et parcelhus i udkanten af Kolding, lod sig i første omgang overtale til at investere 500 euro. Det foregik ved, at han via sin netbank overførte beløbet til firmaet Titan Trade, og kort tid efter kunne han se sit indskud på firmaets hjemmeside.

»Måske var der en chance for, at jeg kunne lave lidt penge på det her. Og så kunne jeg måske tjene til en ny bil til min søn, tænkte jeg,« fortæller Mogens Pedersen.

Allerede efter et par dage blev han ringet op af en begejstret børsmægler igen.

»Du har vundet! Nu står der 1200 euro på din konto. Jeg vil anbefale dig at spille noget mere,« lød det i telefonen.

Fik et kick

Det umiddelbare kick ved at få en hurtig gevinst gav Mogens Pedersen blod på tanden. Han fik lyst til at prøve lykken igen. Denne gang med et større beløb. I mellemtiden var han blevet ringet op af to andre firmaer også - 23 Traders og Marketsrally. Her begyndte han også at »spille«, som Mogens Pedersen selv kalder det.

I starten gik det stærkt med at tjene penge. Pludselig var der over 10.000 euro på kontoen. Få dage efter var beløbet steget til over 15.000 euro. Mogens Pedersen blev konstant ringet op af flere forskellige mæglere. Hver dag havde de anbefalinger til, hvordan han kunne få sine penge til at vokse endnu mere. Bare ved at sætte lidt ekstra ind.

Og gevinsten kom jo også. Sådan så det i hvert fald ud, når Mogens Pedersen kiggede på sine konti på firmaernes hjemmesider.

»Det er så ubeskriveligt, hvad der sker. Det kørte rundt i hovedet på mig, og jeg sov nærmest ikke om natten. De er eksperter i at holde gejsten oppe hele tiden. De sørger for, at der er så mange penge på din konto, at du ikke stopper. Når jeg vandt, gik jeg rundt med armene oppe over hovedet og tænkte ‘yes, nu har jeg snart til en bil til min søn, og måske også en jordomrejse.’«

Mogens har en bunke papirer liggende foran sig i køkkenet. På nogle af udskrifterne kan man se, hvordan han er fortsat med det ene spil efter det andet. 4.000 euro på olie den ene dag. 3.000 euro på sølv den næste dag.

Beløbet vokser og vokser

I midten af juni 2016 stod der hele 45.000 euro på Mogens Pedersens spille-konti. Et svimlende beløb. Han havde selv investeret omkring 33.000 euro, så det så faktisk ud til at være en særdeles god forretning. Nu ville han gerne have nogle af pengene udbetalt.

»Men da jeg sagde til mægleren, at jeg gerne ville have nogle penge ud, så blev han virkelig gal på mig. Han skældte mig ud og sagde, at jeg var en idiot, hvis jeg ikke fortsatte, for det var lige nu, at der var en helt stor chance. I dag fatter jeg ikke, hvorfor jeg ikke smækkede røret på, men de er ekstremt gode til manipulation.«

Kort før brexit - storbritanniens folkeafstemning om EU-medlemskabet den 23 juni sidste år - foretog Mogens Pedersen sin hidtil største investering. Han skød 10.000 euro oven i puljen på 45.000 euro i et væddemål om, at guldprisen ville falde efter brexit-afstemningen. Men det gik stik modsat. Efter afstemningen steg prisen på guld drastisk. Og næsten hele formuen var pist væk på et splitsekund.

»Jeg var fuldstændig i chok. Jeg skiftede nærmest personlighed i dagene efter og begyndte at skælde mine venner og min familie ud. Også fordi, jeg følte mig så dum.«

Fortalte det til familien

I knap fire måneder havde Mogens Pedersen levet et liv som investerings-narkoman uden at fortælle om det til nogen. Men efter det store tab, følte han, at han var nødt til at afsløre det over for familien og vennerne. Det måtte stoppe.

»Min kæreste gav mig en røffel uden lige. ‘Hvordan kunne du være så naiv?’, spurgte hun. Og jeg er også selv stadig i chok over det. Men de har simpelthen manipuleret mig.«

I dag er Mogens Pedersen overbevist om, at han aldrig vil sætte sig foran computeren igen og spille på ‘binære optioner’. Omkring 250.000 kroner er tabt. Der står stadig lidt over 40.000 kr. på hans spille-konti, men hver gang han har bedt om at få pengene udbetalt, har børsmæglerne sagt, at »det er deres bonus«. Hverken banken eller politiet har kunnet hjælpe ham, da firmaerne har udenlandske adresser - lige fra Seychellerne til Bulgarien.

»Men jeg vil gerne stå frem med min historie til skræk og advarsel, så andre ikke falder i samme fælde.«

BT har forsøgt at få fat på ejerne af henholdsvis Titan Trade, 23 Traders og Marketsrally. Det sidstnævnte firma er tilsyneladende lukket ned, mens Titan Trade og 23 Traders begge henviser til en support-email. Her har de ikke besvaret BT’s henvendelser.

Her kan du læse, hvordan Finanstilsynet i løbet af de seneste par år har fået mindst 10 henvendelser fra danskere, der har tabt store pengebeløb på denne type investeringer: