Mødrehjælpen vil give udsatte danske børn gode sommerminder.

Is, strand og rejser det forbinder de fleste med sommerferie, men mange familier har ikke råd til det, derfor tilbyder Mødrehjælpen nu Sommerhjælp til børnefamilier med få penge.

Over 40.000 danskere lever i fattigdom, viser tal fra 2015 fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De få midler hos børnenefamilierne er noget, som Mødrehjælpen har lagt mærke til. Hver jul deler Mødrehjælpen Julehjælp ud til familierne, men nu vil de også tilbyde sommerhjælp til de forældre, som ikke har råd til gode sommerferieminder med deres børn.

»Hos Mødrehjælpen mærker vi, at der er kommet flere børn i fattigdom. Børnene bliver hurtigt isoleret, fordi de ikke får de samme oplevelser som andre børn. De kan ikke deltage i børnefødselsdage, og de har ofte ikke råd til nyt tøj eller andre normale ting. Derfor tilbyder vi nu en hjælp til sommerferien, så børnene får nogle gode oplevelser sammen med deres familie,« siger Nanna Boysen, socialrådgiver hos Mødrehjælpen.

Sommerhjælpen er til de familier, som ikke har råd til at give deres børn en oplevelse i den lange skolesommerferie. Mødrehjælpen har mandag d. 24 april åbnet op for ansøgningerne, men de mangler stadig donationer fra folk, som gerne vil hjælpe. Ansøgninger og donationer til sommerhjælpen foregår inde på Mødrehjælpens hjemmeside.

»Forældre fortæller os, at de bliver så frustrerende over, at de ikke kan give deres børn det samme som andre forældre. Forældrene bliver nødt til at sige nej hele tiden, så børnene stopper til sidst med at spørge om ting. I sidste ende kan det betyde, at de føler ikke, at de er en almindelig familie. De stikker ud,« fortæller Nanna Boysen.

Redbarnet har også flere tilbud til de familier, som har få økonomiske midler. Deres nationale chef Kirsten Lund Larsen, fortæller at der er kommet flere fattige børn i Danmark.

»Der er mange flere børn, som ikke har de samme muligheder som deres jævnaldrende. Det gælder både mad, tøj, fritidsaktiviteter, ferier og oplevelser. Vi mærker, at det er et stigende problem igennem vores lokale familie-klubber, og vi hører det fra de skoler, som vi samarbejder med,« fortæller Kirsten Lund Larsen fra Redbarnet.

De børn som Redbarnet møder har helt andre bekymringer end andre danske børn, fortæller Kirsten Lund Larsen.

»Konfliktniveauet bliver højere for familier med få penge, fordi der er en stor usikkerhed omkring pengene. Det påvirker børnene meget, og de større børn tager ofte meget ansvar på sig. De bekymrer sig, om deres familie kan blive boende i deres hjem, om der er mad nok og om regningerne kan blive betalt,« siger Kirsten Lund Larsen.

Allan Larsen sidder med sine to sønner Bastian og Alex i sofaen derhjemme. Drengene er lige kommet hjem fra skole. Vis mere

Familien Larsen har søgt sommerhjælp: Det ville betyde rigtig meget.

Allan Larsen er en af dem, som lige har søgt Sommerhjælpen. Han er på ledighedsydelse og har to sønner Alex og Bastian på ni og syv år, der bor hos ham. Han håber at få Mødrehjælpens Sommerhjælp, som er en dag med en gratis oplevelse i f.eks. en forlystelsespark eller zoologisk have og et tilskud til transport og mad på 400 kr. pr. barn.

»Jeg vil ikke kunne give mine sønner en oplevelse i sommerferien, som det ser ud for mig økonomisk lige nu. Sommerhjælpen ville give os som familie en oplevelse, og mine sønner ville kunne dele det med deres klassekammerater. Det vil betyde rigtig meget. Det kan godt være, at det kun er en oplevelse, men vi sætter pris på, det vi får,« siger Allan Larsen.

Begge børn bor fast hos Allan Larsen, derfor kan sommerferien blive meget lang. Deres klassekammerater er ofte på ferie, så det kan være svært at arrangere legeaftaler, og de har ikke råd til at lave noget. Allan Larsen ville virkelig ønske, han kunne tage Alex og Bastian på camping her i Danmark. Men med 1000 kr. tilbage om måneden til mad, transport og husholdning bliver det umuligt.

»Jeg har en gæld på 1,4 millioner, fordi jeg blev skilt og overtog den gæld, vi havde i huset. Jeg drømmer om, at jeg får et flexjob. Så kan jeg begynde at se lyset i horisonten. Lige nu skal jeg bare overleve. Indtil videre tager mine børn det pænt, men det er også fordi, de er vant til det. Jeg har ikke involveret dem i økonomien, fordi de er børn og skal ikke bekymre sig,« fortæller Allan Larsen.

I stedet håber han nu på, at han er en af de heldige, som kan få lov at få en oplevelse af Mødrehjælpen.