En dreng lover at sende nøgenbilleder af to teenagepiger, hvis han får 700 likes.

En pige poster et billede af en buttet nøgen dreng sammen med en besked, hun har sendt til drengens mor, hvor hun hånende bebrejder moren, at drengen tager den slags billeder af sig selv.

Metroxpress har i flere måneder fulgt lukkede Facebookgrupper for børn og unge med tusindvis af medlemmer.

I grupperne er det ofte opslagene med mest grænseoverskridende indhold, der får hundredvis af likes, mens opslag, hvor børn siger fra over for mobning og påpeger, at indholdet er over grænsen, ikke hitter.

Hos Facebook-gruppen ‘Fundamentum’, som har 31.000 medlemmer, genkender administrator Christian Kaare Paaskesen fænomenet.

»Jeg har flere gange oplevet, at folk bruger eksplicitte billeder på deres opslag for at få ekstra likes og derved få deres opslag ud til flere,« siger han og understreger, at gruppen tager afstand fra krænkelser og har blokeret over 2.000 brugere for brud på reglerne.

Ifølge psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen er det likes og opmærksomhed, der driver mange af de handlinger, der foregår på de sociale medier.

»Det giver en vis tilfredsstillelse at få likes og føle sig set af andre – som et slags adrenalinkick. Det er en konkurrence om at være særlig, speciel og finde på en ny vinkel på tingene,« siger han til metroxpress.

Psykolog og daglig leder af GirlTalk.dk Anna Bjerre oplever også, at mange er parate til at gå langt for at høste likes.

»Det handler i høj grad om, at det er den måde, man bliver vurderet på, så mange likes er ensbetydende med anerkendelse,« siger Anna Bjerre til metroxpress.