Fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har kaldt kammeradvokaten og sundhedsordførerne til møde i Folketinget. Parterne skal diskutere en eventuel retssag mod GE Healthcare, som er ansvarlig for Omniscanskandalen.

-  Der vil snart blive afholdt et møde i Sundhedsministeriet, hvor jeg selv og Folketingets sundhedsudvalg vil blive orienteret om Kammeradvokatens vurdering af sagen. Her vil vi efterfølgende også kunne drøfte muligheden af retslige skridt, siger fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr til BT og fortsætter:

- Det er et skrækeksempel på, hvor galt det kan gå, når kontrolmekanismerne svigter. Det er sjældent, at en sag når at få så dybt tragiske konsekvenser for så mange mennesker, siger hun.

Dermed åbner ministeren nu for at danske Omniscanpatienter kan søge erstatning af den amerikanske producent.

Kontrastmidlet Omniscan har, ifølge Nyreforeningen, kostet cirka 50 danskere livet. Omniscan har vist sig, at være livsfarligt for patienter med svage nyrer, fordi kontrastmidlet udskiller det farlige tungmetal gadolinium.

Patienter med normalt fungerende nyrer udskiller Omniscan naturligt inden der sker skade, men netop nyresvage patienter udskiller det langsomt. Når tungmetallet udskilles, så rammes de nyresvage af den frygtede sygdom nefrogen systemisk fibrose, som ofte er totalt invaliderende, meget smertefuld og ofte dødelig.




B.T. har dokumenteret, at producenten GE Healthcare i 1995 udførte forsøg med Omniscan, som påviste at det giftige gadolinium frigives i blodet og dermed er farligt for nyresvage. Men producenten reagerede ikke. I stedet forlangte GE Healthcare nogle år senere, at stoffet anvendes på netop nyresvage patienter. Et ønske som Lægemiddelstyrelsen efterkom.

Men nu er der muligvis en erstatningssag på vej. I USA har cirka 400 patienter fået tilkendt mere end tre mia. kr. samlet i erstatning.

, som følge af de fejl Lægemiddelstyrelsen begik. Men patienterne har ikke fået erstatning af GE Healthcare.

Det er nemlig meget svært for danske statsborgere at sagsøge et firma i USA. Det tillader amerikansk lov normalt ikke.

Efter BTs afsløringer de seneste dage har fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr altså indkaldt kammeradvokaten og sundhedsordførerne til møde den 18. april for at tale om hvordan mulighederne er for at rejse et eventuelt erstatningskrav mod den amerikanske medicinalgigant.