For tre år siden blev aldersgrænsen for salg af tobak hævet fra 15 til 18 år. Men forbuddet overholdes ikke.

Når en femtenårig kommer ind i en kiosk og beder om tyve blå Kings, bliver hun langt oftere mødt af svaret "36 kroner, tak" end af "hvor gammel er du? Må jeg se noget id?".

Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, om forbuddet mod salg af tobak til unge under 18 år bliver overholdt.

Over 5.000 efterskoleelever har deltaget, heraf var 642 rygere. Og selv om de kun er 15,5 år i gennemsnit, siger fire ud af fem, at de "ofte" eller "meget ofte køber cigaretter uden problemer", skriver Politiken.

- Det er helt afgørende, at vi får styr på det her. Når det gælder sundhed og rygning, er de unge målgruppe nummer et, for alle nye rygere rekrutteres her, siger formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier.

- Politikerne må gøre op med sig selv, om loven bare skal stå og se pæn ud, eller om den skal håndhæves.

Kræftens Bekæmpelse vil ifølge avisen have mere kontrol af butikkerne og højere straf for lovbrud. Organisationen foreslår at indføre en tobakslicens.

Butikker, der bryder reglerne, skal først have en stor bøde og helt miste licensen, hvis det gentager sig. I dag er bøden på 2000 kroner første gang og 10000 kroner tredje gang.

- Det er en lille straf, og det er overhovedet ikke en prioriteret opgave hos politiet, siger projektleder i Kræftens Bekæmpelse Poul Dengsø Jensen.

Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag (SF) vil ikke forholde sig til en tobakslicens, mens hun har travlt med forhandlinger om satspuljen.

Men hun vil nu gennemføre det, SF tidligere har foreslået: mere kontrol og større bøder.

- Loven skal holdes, og det er en politimæssig opgave. Derfor vil jeg tage en snak med justitsministeren om mulighederne for en skærpet politiindsats.

- Jeg er også villig til at drøfte muligheder for at hæve bøderne til eksempelvis det dobbelte, hvis der er belæg for, at det har en præventiv effekt, skriver hun i en mail til Politiken.

/ritzau/