Antallet af edderfugle i Nordvesteuropa er faldet fra en hel til en halv million. Forklaringen er mindre forurening, viser dansk forskning. Og det går ikke kun ud over edderfuglene.

Normalt er forurening et fyord og ses som en af dyrelivets største fjender. Men et dansk forskningsprojekt har konkluderet, at et fald i forureningen har ført til færre edderfugle.

»Det kom sådan set lidt bag på os. Vi har jo i mange årtier set rent vand og bekæmpelse af forurening som noget godt,« siger Karsten Laursen, der er seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Men det viser sig, at der er en bagside af medaljen: Når vi får renere vand, så kommer der færre næringsstoffer ud i vandet, og det betyder mindre vækst for den plankton, som blåmuslingerne lever af. Og edderfuglene æder blåmuslinger, så når der bliver færre muslinger, bliver der også færre edderfugle,« forklarer han.

Da forureningen var på sit højeste i sidste halvdel af 1980erne, toppede bestanden af edderfugle med en million dyr i Nordvesteuropa. Nu er bestanden reduceret til cirka det halve, skriver Dansk Ornitologisk Forening på dof.dk.

Adspurgt om, hvorvidt det kun er edderfuglene, der påvirkes af det renere vand, lyder Karsten Laursens svar:

»Vi har set på et stort antal andre arter, og vi kan se, at der er nogle arter, der trives rigtig godt med forurening, mens andre vil have rent vand.«

I forskningsprojektet har han sammenholdt udviklingen i edderfuglebestanden med de øgede mængder af næringsstoffer, der strømmer ud i naturen fra landmændenes gødning. Og det er ifølge forskerne »tydeligt, at der er en sammenhæng mellem det årlige forbrug af gødning og mængden af fosfor,« skriver dof.dk.

Om den mindre forurening og det renere vand generelt vil betyde større omvæltninger i den danske natur og det danske dyreliv, tør Karsten Laursen ikke spå om. Men én ting vil han gerne forudse:

»For edderfugle kan vi sige, at udviklingen nok fortsætter nedad. Næringsmængden er blevet halveret, og det er edderfuglebestanden også.«