Jussi Adler-Olsens juvel hedder Carl Mørck. Han er nemlig årsagen til, at Jussi Adler-Olsens pengetank på et enkelt år er vokset med ca. 18,7 mio. kr., så Allerød-forfatteren nu har en egenkapital på 71,7 mio. kr. Det viser det seneste regnskab fra Jussi Adler-Olsens hovedselskab, ADLEROLSEN.DEP ApS.

»Det er jo fantastisk. Men det vidner også om, at jeg har haft nogle rigtig gode samarbejdspartnere. Det er sjovest, når alle er glade. Og jeg kan jo ikke være utilfreds,« siger 64-årige Jussi Adler-Olsen i telefonen fra Sverige til BT.

Han tilføjer:

»Jeg er bare glad. Og stolt. Det betyder, at de mennesker, der er omkring mig, kan være trygge, fordi jeg er der, og fordi det er gået mig så godt. Det er det væsentligste for mig.«

Litterær verdensstjerne

Jussi Adler-Olsen har med sine gigant-sællerter om efterforskeren Carl Mørck fra afdeling Q ved Københavns Politi slået sit navn fast mange steder i verden. Han er blevet en litterær verdensstjerne og er, ifølge en ekspert, måske den bedste plotmager i Europa. Bøgerne, der er udgivet i Danmark og 124 andre lande, er, ifølge forfatteren selv, solgt i mindst 12,5 millioner eksemplarer.

Jussi Adler-Olsen smager lidt på sin succes: 12.500.000 solgte bøger.

»Kan du forestille dig, at du på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet kan vende blikket indad og sige til dig selv, at lige nu er der 100 læsere af dig. Det er da eventyrligt og fantastisk,« siger Jussi Adler-Olsen.

Men det er vel også lidt angstprovokerende?

»Det, de læser nu, har fået lov til at leve sit eget liv. Men det er da rigtigt, at du aldrig er bedre end den seneste bog, og hvis du fejler, så er det problematisk. Men det er også en af grundene til, at jeg lader tiden gå lidt. Den historie, jeg skriver nu, har jeg kendt længe, men jeg kan godt mærke, at fordi jeg har givet den tid og eftertænksomhed, er det sjovere for mig at skrive og forhåbentlig også sjovere at læse.«

Gav det fem år

Da Jussi Adler-Olsen tog skridtet og blev fuldtidsforfatter, aftalte han med sin kone Hanne, at han måtte give det fem år. I dag er han Danmarks bedst sælgende forfatter, der i sit selskab sidste år landede et resultat efter skat på ca. 24,7 mio. kr., mens der blev udbetalt et udbytte på seks mio. kr.

»Du kan aldrig vide, hvordan det spænder af. Du kan have en ambition og forsøge at rette al din energi mod ét mål. Jeg ved ikke engang helt, hvad mit mål var. Jeg tror, at det var, at de romaner, jeg skrev, ville blive filmmatiseret,« siger han.

Han forklarer, at det var en ‘stor inspirationskilde’ for ham, da forfatter-kollegaen Michael Larsen i 1997 udgav ‘Slangen i Sydney’, der efterfølgende solgte ca. 50.000 eksemplarer.

»Det gjorde, at jeg kunne tro på, at det kunne blive en ordentlig levevej for mig. Altså noget jeg bare kunne leve af. De midler, en forfatter tjener, skal vare resten af livet, og på det tidspunkt var jeg 49 år og kunne ikke vide, om jeg ville stå som 60-årig uden noget som helst. Men Michael Larsen gjorde mig optimistisk,« siger Jussi Adler-Olsen.

Hans sjette og seneste afdeling Q-bog ‘Den grænseløse’, der udkom i oktober sidste år, blev trykt i et førsteoplag på 230.000 eksemplarer. Og der er flere bøger på vej, for han har lovet sine læsere 10 bøger om Carl Mørck. De seneste uger har han siddet i sit røde træhus i Blekinge i Sverige og skrevet på den syvende bog i serien. Den kommer måske, måske ikke, inden jul.

En krimi-ekspert siger, at du er en af de bedste plotmagere i Europa. Hvad er hemmeligheden?

»Tak! En historie må godt begynde dårligt - bare den bliver god til sidst. Jeg kan ikke med dårlige afslutninger. Derfor må man spørge sig selv, før man går i gang, om der er en ordentlig afslutning. Hvis man kan forestille sig en afslutning, som vil gøre én selv fuldstændig kold af sved, så er man ved at være der,« siger Jussi Adler-Olsen, der ikke kun har taget læserne med storm med bogstaver.

Også på det store lærred kan den flamboyante efterforsker Carl Mørck opleves. Filmselskabet Zentropa har rettigheder til fire film, hvoraf de to første allerede har været super-succeser i danske biografer, hvor halvanden million billetter til filmatiseringerne af ‘Kvinden i buret’ og ‘Fasandræberne’ er blevet solgt. Nu er optagelserne til den tredje film ‘Flaskepost fra P’ i gang.

Amerikansk tv-serie på vej

Bøgerne om Carl Mørck bliver også til en amerikansk tv-serie på 10 sæsoner, men hvornår serien ruller over skærmen, er ikke klart.

»Optagelserne er ikke gået i gang endnu, men producenten Mark Gordon, der er en kæmpekanon, er på. Og der er også et skriver-team, som skriver på sæson 1. Jeg gør ingenting, jeg sidder bare her og laver mit eget. Det er i de allerbedste hænder, men det kommer til at tage tid. Det er der ikke noget underligt i, og alt er godt,« siger Jussi Adler-Olsen.

Han forklarer, at han har kastet sig mere ind i film- og serie-verdenen. Det er synopser, som aldrig er blevet til bøger, som måske får nyt liv i levende billeder. Han siger, at han har 10-12 historier liggende, som nu bliver taget under behandling på ny.

»Jeg har ansat en spansk og meget begavet manuskriptforfatter, Marta Armengol Royo, der sammen med mig skal lave spillefilm ud af de ting, som ellers ikke blev til noget. Hun sidder også og kigger på mine første romaner. Det er sjovt,« siger Jussi Adler-Olsen.

Hvad er titlen på den bog, som måske, måske ikke, kommer i år?

»Den får du ikke. Den er simpelthen så god, at den vil blive stjålet på ét sekund. Så det tør jeg ikke sige,« griner den danske succes-forfatter.