Mange velhavende danske kvinder elsker heste og dyrker ridesport på højt – og hundedyrt – niveau. En af dem er Charlotte Jorst, som blev seriøst rig på at sælge livsværket Skagen Ure. Nu er hun på vej mod de olympiske lege i Rio de Janeiro i 2016.

»Hvad er det, der er med rige kvinder og heste,« spurgte min redaktør, som havde bemærket, at en række velhavende danske kvinder passioneret dyrker ridesport. Og det gælder, hvad enten de har tjent formuen i eget ansigts sved, eller de har arvet eller bruger løs af ægtefællens penge.

Svaret er, at passionen for heste har tag i mange piger og kvinder. Men man skal have rigtig, rigtig mange penge for at dyrke hestesport på topplan. Ridesport på topplan er aldeles udemokratisk, for for at nå til tops, skal man have råd til at anskaffe en af verdens bedste heste, og de er dyre. En fantastisk hest som hingsten Nintendo, som Skagen Designs-milliardæren Charlotte Jorst for nylig har købt af Ecco-mangemilliardær-arvingen Anna Kasprzak, kostede eksempelvis otte mio. kr.!

Million-dyre heste

Vi kender mange af de velhavende kvindelige ryttere, som rider professionelt. Vi nævner i flæng Ecco-arvingen Anna Kasprzak, Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaard og Dronning Margrethes niece Prinsesse Nathalie til Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Alle rider de på internationalt niveau på million-dyre heste, ejer godser og ranches og rejser verden rundt medbringende deres konkurrenceheste. Og det kræver rigtig, rigtig mange penge.

Ovennævnte har enten arvet deres formue eller har forældre, der betaler regningerne. Der er også en kategori af velhavende kvinder, hvor det er ægtemanden, der klarer det pekuniære. Det gælder f.eks Lotte Vagner, indtil hendes mand, ejendomsmatadoren Ole Vagner kom så skidt af sted med sine forretninger, at ægteparret måtte sælge deres luksuriøse hesteejendom Birkelunden ved Fredensborg i Nordsjælland.

Andre læser også:

Tina blev stjålet fra sin barnevogn i 1965: Læs hele fortællingen om det mystiske baby-tyveri, der rørte befolkningen

Betjent skyder og dræber mor til tre børn, da han glider og falder på is

Stelton-direktør Michael Ring fik tidligere på måneden sat fokus på hustruen Birgitte Rings hesteinteresse, da han nedlagde sit hverv som formand for regeringens vækstforum i protest mod, at der skulle etableres et flygtningecenter tæt på parrets pragtstutteri Slutterupgård tegnet af Henning Larsen Architects ved Hørsholm i Nordsjælland.

Solgte virksomhed - nu gælder det OL

Birgitte Ring har bl.a. deltaget i københavnermesterskab i dressur. Iværksætteren Charlotte Jorst, som sammen med ægtemanden Henrik har opbygget designvirksomheden Skagen Designs, har selv tjent sine penge. Skagen Designs blev nemlig solgt for tre år siden til den amerikanske designkoncern Fossil for 1,3 milliarder kr. Nu rider hun dressur på absolut topniveau.

Charlotte Jorst, som i dag er amerikansk statsborger og bor – for det meste – i USA, fortæller, hvad det er, som fascinerer ved ridesporten, og hvordan hun har drevet sin ridekarriere frem til internationalt topniveau:

»Som barn red jeg rundt på ponyer. Mange piger elsker jo heste, men der var ikke råd til at realisere drømmen for alvor. Jeg er jo ikke født velhavende,« siger hun og fortsætter:

»Men drømmen forsvinder jo ikke, bare fordi man ikke har penge nok. Drømmen blev i maven, mens jeg gennem årene arbejdede mig frem imod at realisere den. For mit vedkommende blev det jo lidt sent, og jeg var 35 år, før jeg for alvor kom i gang med at ride,« fortæller Charlotte Jorst, der i dag er fyldt 50.

Først tjene penge, så i sadlen

»For mig var vejen til at realisere drømmen at tjene en masse penge først. Jeg kunne selvfølgelig være blevet berider og gå den slagne vej og ride hele mit liv,« siger Charlotte Jorst, som understreger, at Skagen Designs dog var langt mere end blot en stepping stone:

»Jeg elsker at skabe en forretning, og Skagen elskede jeg helt vildt, men samtidig gik jeg altid med drømmen i maven om, at jeg gerne ville være toprytter og opnå at ride til Olympiaden.«

Lyder OL-drømmen vild? Måske, men faktum er, at Charlotte Jorst lige nu træner hen imod at kvalificere sig til olympiaden i Rio de Janeiro i Brasilien i 2016. Og allerede nu er hun medlem af det amerikanske landshold, hvor hun ligger nummer seks.

Charlotte Jorst og hendes seksårige hingst Vitalis.
Charlotte Jorst og hendes seksårige hingst Vitalis. Foto: Jeff Burkholder
Vis mere

»Jeg er helt vild for at komme med til olympiaden, og da vi solgte Skagen Designs, så sagde jeg til mig selv, at nu ville jeg med. Jeg følte mig ung nok til at kunne gøre det. Mine nærmeste troede godt nok ikke, jeg var rigtig vel forvaret, men nu ser det ud til at lykkes, og jeg har det så sjovt med det,« fortæller hun.

Ind imellem føles det hele dog lidt surrealistisk:

»For nogle måneder siden deltog jeg i et kæmpe hesteshow i Central Park i New York. Dygtige ryttere, som jeg altid har beundret, var nu pludselig mine konkurrenter – og jeg, som har siddet på kontor hele mit liv,« siger hun.

Pause fra hestene

Der gik altså mange år fra de vilde pony-år, til Charlotte Jorst startede med at ride igen.

»Som 35-årig havde vi haft Skagen Designs i ti år og havde to piger, som jeg så alt for lidt til, fordi jeg rejste meget som firmaets salgsansvarlige. Vi satte andre til at klare rejseriet, og da jeg ikke er typen, der sidder og leger med Barbiedukker med pigerne, tog jeg i stedet pigerne med til ridning i Reno i Nevada, hvor vi boede, for det elskede jeg jo selv som barn,« fortæller Charlotte Jorst.

Charlotte Jorst og hendes seksårige hingst Vitalis.
Charlotte Jorst og hendes seksårige hingst Vitalis. Foto: Jeff Burkholder
Vis mere

Hun satsede fra start på springning, men fandt ud af, at hendes timing var elendig og skiftede til ridesportens anden hoveddisciplin, dressur, som tidligere blev kaldt skoleridning, hvor hest og rytter udfører en række øvelser på ridebanen.

Charlotte Jorst og hendes mand ejer i dag en ranch i Reno i Nevada, og hun har fem heste, herunder en kobberfarvet hingst, Nintendo, som hun har købt af Ecco-arvingen Anna Kasprzak gennem den danske topberider Andreas Helgstrand for den nette sum af otte mio. kr.

»Jeg bruger mange penge på ridningen, men jeg synes også, at man skal bruge sine penge på noget sjovt. Jeg har ingen interesse i smykker og dyre tasker, og jeg kører rundt i gamle biler. Der er jo nogle velhavere, der sidder og spiser spegepølse og leverpostej og ikke ved, hvad de skal gøre med deres penge,« siger Charlotte Jorst, som også har haft tid til at starte Kastel, et nyt firma, der sælger sportstøj. Indtægterne herfra skal med tiden finansiere ridningen.

Flytter efter træningen

Charlotte Jorst lever et liv som »travelling athlete«, som hun siger. Hun flytter rundt efter, hvor der er god træning af få.

»Jeg er ikke nogen fantastisk god rytter, så jeg bor i perioder i Sydcalifornien, hvor der er bedre træning end i Reno.«

I foråret boede hun to måneder i Florida, så to måneder i Europa, så i New York, og nu er hun tilbage i Florida, hvor de amerikanske mesterskaber blev afviklet midt i december.

Efter en dansk jul vender hun tilbage til Florida for at ride en række olympiske kvalifikationsstævner.

»Det koster mange penge, og ja, det er lidt udemokratisk. Men der er jo ikke noget at gøre ved det. Nu har jeg siddet på den pind i 25 år, så vil jeg også ha’ lov til at bruge pengene på det, jeg har lyst til!« siger Charlotte Jorst.