Der er stadig masser af varevogne på vejene, der ikke har fået påført cvr-nummer, selv om de efter de nye regler kan straffes med bøde på 5.000 kroner. Håndværksrådet kalder det ’ude af proportioner’, at håndværksvirksomheder nu skal tvinges til at sprøjtemale deres varevogne.
Der er stadig masser af varevogne på vejene, der ikke har fået påført cvr-nummer, selv om de efter de nye regler kan straffes med bøde på 5.000 kroner. Håndværksrådet kalder det ’ude af proportioner’, at håndværksvirksomheder nu skal tvinges til at sprøjtemale deres varevogne. Foto: Torben Christensen
Da afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, kørte sine normale 20 km på arbejde ind til København onsdag morgen, begyndte han at tælle varebiler. Han nåede op på 20 varebiler, men kun én af dem havde fået malet det lovpligtige cvr-nummer på siden.

- Hvis Skat og politiet foretog en razzia på alle danske virksomheder i dag, ville de sandsynligvis kunne hente et tocifret milliardbeløb og redde hele statskassen. Kun de færreste har nået at påføre cvr-numre på bilerne, siger Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet.

Den nye lov om sort arbejde pålægger blandt andet virksomheder at påføre både firmanavn og cvr-nummer på bilerne. Ellers kan det koste en bøde på 5.000 kroner. Men den lovændring er nærmest umulig at forstå for håndværkerne.

- Vi står af på det her, fordi vi kan ikke se, at det virker nogen steder. Det giver bare virksomhederne udgifter til at få sprøjtemalet samtlige firmabiler. Det er helt ude af proportioner og har ingen effekt overhovedet på sort arbejde. Det er kun til gene for erhvervslivet, siger Frank Korsholm.

V: ’Genindfør bolig-job-ordningen’

Håndværksrådet har støttet de andre elementer i den lovpakke om forebyggelse af sort arbejde, som trådte i kraft med årsskiftet. Dvs. både lempelser i reglerne for, hvad vi må hjælpe hinanden med privat, Skats mulighed for at kontrollere virksomheder på privat grunde og reglen om, at der skal opsættes synlige skilte med samtlige virksomheders navne, der er beskæftiget på en byggeplads. Men altså ikke kravet om cvr-numre på gulplade-biler, og det kan Venstres Skatteordfører, Torsten Schack, godt forstå.

- Regeringen måtte allerede før jul lempe kravene for inkasso-biler, men der er rigtig mange andre, der har problemer med den passus. Loven går også for langt, når det handler om, at Skat kan udøve kontrol på privat grund, det er vi arge modstandere af. Det bedste ville være, at man fastholdt bolig-job-ordningen, som regeringen afskaffede pr. 1. januar. Vi ved, at den ordning har betydet, at sort arbejde er blevet vekslet til hvidt, fordi folk har opnået Skattefradrag, siger Torsten Schack.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

R: ’Vi værner om moralen’

Men den radikale Skatteordfører, Nadeem Farooq, forsvarer de nye regler:

- De nye regler fjerner ikke sort arbejde med et snuptag. Men de er et skridt i retning af at slå fast, at vi ikke vil finde os i det. Når nogle føler sig fristet til at snyde og lykkes med det, så skader det moralen hos os alle. Derfor har det været magtpåliggende for os at ændre lovgivningen, både for at kradse penge ind til mere velfærd og for at værne om Skatteborgernes moral, siger den radikale Skatteordfører, Nadeem Farooq.

Sort arbejde koster hvert år samfundet et tocifret milliardbeløb.

Sort arbejde – sådan er de nye regler


1. Unge under 16 år må lufte hund, passe børn, købe ind, ordne vasketøj og andre af familiens gøremål i private hjem uden at skulle betale skat.

2. Pensionister må udføre arbejde for private personer i private hjem (alt fra små reparationer til børnepasning) for op til 10.000 kr. om året uden at skulle betale skat. Løn udover de 10.000 kr. skal beskattes, men lønindtægt op til 30.000 kr. påvirker ikke folkepensionen.

3. Alle må ulønnet hjælpe familie, venner, kollegaer og naboer med mindre opgaver som indkøb, rengøring, havearbejde, snerydning, havearbejde eller små reparationer. Det vil sige, at hjælp til sædvanligt håndværksarbejde normalt vil være skattefri. Men hvis du får penge for det, eller får en anden arbejdstjeneste for det, så skal du betale skat. Tjenesterne må dog ikke have en væsentlig økonomisk værdi.

4. Hvis du indgår en fast aftale om løbende gensidig udveksling af tjenester med en nabo - hvor du måske gør huset rent for naboen mod at få varer fra vedkommendes butik - så skal du betale skat.

5. Biler på gule plader under fire ton skal have synligt firmanavn eller logo ogcvr-nummer påført begge sider af bilen. Udenlandske varebiler skal have dokumentation for deres registrering i RUT-registeret liggende i forruden.

6. På alle byggepladser - også private - har virksomhederne ansvaret for, at der er opsat et synligt skilt med navnene på de firmaer, der arbejder på byggepladsen. Allerede indført pr. 1. juli 2012:

7. Regninger på 10.000 kr. og derover skal betales digitalt

8. Skat kan lave kontrol på privat grund

9. Arbejdsudøvende skal kunne vise gyldigt id.


 Tror du, at de nye regler vil fjerne sort arbejde?

Deltag i debatten under artiklen

 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.