Matadoren Mikael Goldschmidt har investeret over 300 mio. kroner i et kommende storcenter i Hillerød, der muligvis ikke bliver til virkelighed alligevel.

Uden endnu at være blevet opført står et nyt kæmpecenter i Hillerød allerede på et usikkert fundament.

Milliardæren og ejendomsmatadoren Mikael Goldschmidt har investeret mere end 300 mio. kroner i den såkaldte Møllebrogrund i Hillerød med det formål for øje at opføre et nyt megacenter på 71.000 etagemeter.

Centret, der både skulle huse storbutikker og mindre forretninger, fik "go" fra Hillerøds byråd og en særlig godkendelse fra den tidligere miljøminister Karen Ellemann. Men nu er projektet skrinlagt for en periode, fordi den nye miljøminister Ida Auken (SF) planlægger at ændre planloven - og dermed spænder ben for projektet, som M. Goldschmidt Holding står bag.

- Hvis ikke Hillerød Kommune får godkendt et Landsplansdirektiv af miljøministeren, skal vi i princippet starte helt forfra og kan ikke udnytte den grund vi har investeret i, i tillid til den aftale vi har indgået med Hillerød Kommune, siger projektdirektør i M. Goldschmidt Holding Ulrik Bebe til Berlingske Business.

Han ærgrer sig over, at regeringen ikke kan se pointen med at skabe de 450 arbejdspladser, som byggeriet angiveligt ville skabe, ligesom udviklingsselskabet hævder, at et storcenter i Hillerød ville kunne spare på Co2-kontoen, idet nordsjællandske shoppere ville droppe den lange tur til København og i stedet handle lokalt.

- Vi håber da, at miljøministeren vil implementere den planlov, som blev vedtaget under den forrige regering. Det er kutyme, at en ny minister gennemfører implementeringen af en allerede vedtaget lov, hvorfor vi undrer os over, at denne planlov ikke bliver implementeret i Landsplansdirektivet. Hvordan oddsene ser ud, kan vi ikke sige noget om, da vi ikke kender miljøministerens motiver, siger Ulrik Bebe.

Må vente til efter sommerferien

Borgmesteren i Hillerød, Kirsten Jensen, er fortaler for, at storcentret bliver bygget. Hun har flere gange taget kontakt til Ida Auken for at sikre, at Hillerød får de samme muligheder som resten af landet for at bygge storbutikker i bymidten - på trods af, at byen er en del af Storkøbenhavn. I et svar til borgmesteren skriver Ida Auken dog, at hun ikke vil tage stilling til spørgsmålet om detailhandlen - og dermed det forestående storcenter - før efter sommerferien.

- Da jeg forventer at fremsætte forslag om ændring af planloven, men stadig overvejer det præcise omfang, mener jeg ikke, at det på nuværende tidspunkt vil være hensigtsmæssigt at inddrage detailhandelstemaet i fingerplansrevisionen (plan for Storkøbenhavns udvikling, red.), skriver hun den 28. marts i år.

Foruden Goldschmidt og byrådet, presser også Henrik Høegh, der er miljøordfører for Venstre, på for, at storcentret kan blive en realitet.

- Tanken om et storcenter i Hillerød er en rigtig ide. Hvis de lokale går ind for det - og det var ånden i de ændringer, som den gamle regering foretog i planloven - så er det vigtigere end det, ministeren mener, siger han.

Ifølge M. Goldschmidt Holdings 2010/2011-regnskab fik selskabet, der udvikler ejendomme og ejer isenkræmmerkæden Imerco, et overskud før skat på 36 mio. kroner, og det har en egenkapital på knap to milliarder kroner. Dertil kommer, at Mikael Goldschmidt personligt ejer 25 ejendomme og sidste år fik et overskud på sine investeringer på 100 mio. kroner, der dog ikke indgår som en del af koncernens regnskab.